Rezervele de stat de grâu ar putea fi majorate

Agenția Rezerve Materiale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a modificat Planul de achiziții publice a rezervelor de stat și de mobilizare pentru anul 2022. Conform modificărilor din acest Plan pentru achiziţia de grâu alimentar în rezerva de stat este prevăzută alocarea a unei sume de peste 200 milioane de lei, de 100 ori mai mult decât era prevăzut iniţial la începutul anului, transmite știri.md cu referire la Mold-street.com.

Agenţia ar urma să anunţe o licitaţie publică în acest sens, dar nu dezvăluie cantitatea de grâu alimentar pe care o doreşte să o achiziţioneze.

La un preț de 5 lei pentru un kilogram, apoi ar putea fi cumpărate circa 40.000 de tone, doar că în prezent costul grâului alimentar pe piață este de circa 5,50 lei, iar producătorii agricoli așteaptă un preț de circa 6 lei pentru un kilogram de grâu din recolta nouă.

Expertul de pe piața cerealelor Iurie Rija susține că achiziția unei cantități mai mari de grâu alimentar pentru rezerva de stat este o idee bună.

„În condiţiile în care secetele devin tot mai frecvente, este corect ca statul să facă rezerve mai mari de grâu. Este un pas benefic pentru securitatea alimentară a ţării”, a declarat Iurie Rija pentru Mold-Street.com.

Potrivit lui în acest an recolta de grâu este de o calitate bună şi respectiv preţul ar urma să fie unul pe măsură.

Conform estimărilor autorităţilor în acest an recolta de grâu ar fi de circa 800.000 tone, aproape la jumătate faţă de anul trecut.

Pentru necesităţile ţării sunt suficiente circa 350.000 de tone, inclusiv şi pentru producţia de alcool, respectiv restul ar putea merge la export.

Cât grâu este în rezerva de stat este o informaţia confidenţială, dar anterior se vehicula o cifră de circa 70.000 de tone. Astfel că în urma acestei proceduri de achiziţie rezervele ar putea depăşi 100.000 de tone.

Anterior o asociație a propus crearea cu ajutorul partenerilor externi a unui Fond de intervenții în cadrul AIPA, care ar procura de la producătorii agricoli autohtoni cel puțin 150.000 tone de grău la prețuri, care ar asigura rentabilitatea minimală de 20% pentru fermieri și, totodată, ar oferi statului mecanismul de neadmitere a creșterii continue a prețurilor la pâine.

La un preţ de 6 lei pentru un kilogram, apoi de la buget ar fi nevoie de circa 900 milioane lei, o cifră prea mare.