A pornit în lume desculț…

0 114

1 martie este asociat de către toți pasionații de muzica nobilă cu numele lui Eugen Doga.

De mai mulți ani, nu-și serbează ziua de naștere, pentru că o identifică cu pierderea mamei.

S-a născut în anul 1937, în satul Mocra. S-a „jucat” de-a copilăria în anii războiului, iar pentru a-și continua studiile, părinții au fost nevoiți să vândă cel mai prețios covor din casă.

A îndrăgit muzica de la un cunoscut lăutar orb.

În timp, și-a dat seama că această artă este pentru el prima și ultima iubire. Soția l-a înțeles, pentru că a știut că are alături un om special.

Eugen Doga a fost dintotdeauna un creator comod, însă, uneori, impus de situații imprevizibile, precum, bunăoară, pierderea partiturilor, a trebuit să improvizeze… genial. Ar fi povestea colaborării cu Emil Loteanu pentru filmele: „Tandra și gingașa mea fiară”, „Șatra”, „Luceafărul”.

Celebra partitură din „Tandra și gingașa mea fiară” a fost declarată de fostul președinte al SUA, Ronald Reagan „Valsul secolului XX”, iar fondul UNESCO a inclus-o în galeria capodoperelor universale.

Încă în anii 60, a fost demonstrat științific că muzica lui Doga are proprietăți terapeutice. Bolnavii s-au simțit mult mai bine după ce au ascultat-o, decât în urma unor tratamente medicamentoase.

În 2018, compozitorul a lansat și o carte pentru copii.

În semn de apreciere, îi poartă numele câteva școli muzicale, o stradă pietonală din Chișinău, chiar și un asteroid.

 Îi urăm Maestrului Eugen Doga multă Sănătate, că Inspirație pentru lucruri durabile are…