Recoltarea murelor, pe final

0 20

Cultivatorii de pomuşoare din ţară realizează ultima recoltare a murelor târzii. Suprafeţele ocupate cu aceste plantații, în special cu soiuri târzii, sunt concentrate în țară în întreprinderi și gospodării mici – până la 3 hectare, scriu analiștii de la EasFruit.

La o singură recoltare din astfel de câmpuri, cantitatea de pomușoare nu a fost de sute, ci de zeci de kilograme. Această cantitate a fost ușor şi repede vândută la târgurile de weekend din Chișinău.

Totodată, în a doua jumătate a acestei luni, prețul angro a fost la un nivel egal, de fapt, cu prețul cu amănuntul – 25-30 lei pentru kilogram, la fel ca și anul trecut. Diferența este că, în 2021, sezonul murelor din țară a început și s-a încheiat cu două săptămâni mai târziu.

O altă diferență importantă a sezonului 2021 de mure faţă de cel de anul trecut sunt prețurile de achiziție ridicate pentru pomuşoarele destinate prelucrării. Potrivit agricultorilor, în a doua jumătate a verii și la începutul toamnei, aceştia au vândut o cantitate semnificativă de mure întreprinderilor locale pentru congelarea lor la un preț record – până la 20 de lei kilogramul.

Situația actuală s-a dovedit a fi o surpriză plăcută pentru fermieri, ținând cont de faptul că la începutul sezonului curent, cererea pentru congelarea murelor era una scăzută.