Recolta de grâu, cea mai mare din ultimii 30 de ani

0 45

În acest an s-au colectat 1,551 milioane tone de grâu, o recoltă record pentru ultimii 30 de ani în Moldova. Roada este cu 1 milion de tone mai mare față de anul trecut, a precizat Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

El a mai specificat că în anul curent au fost recoltate și 260,6 mii tone de orz și 88,7 mii tone de rapiță.

Recolta sporită de cereale din anul curent se datorează ploilor abundente, dar și tehnologiilor moderne de cultivare și soiulor performante de cereale. Cu siguranță, această recoltă va permite asigurarea securității alimentare a țării, scrie IPN.

În ceea ce privește scumpirile la pâine din ultima perioadă, Vasile Șarban a spus că sunt majorări la nivel global, nu doar în Republica Moldova, și acestea sunt cauzate de cheltuielile pentru energie electrică și pentru materia primă.

„Dacă grâul se scumpește la bursa internațională de la Paris, înseamnă că se scumpește peste tot. Și dacă s-a scumpit peste tot, atunci și morile cumpără grâul la preț mai mare, făina este mai scumpă, respectiv, și pâinea și produsele de panificație se vând cu un preț mai mare,” a explicat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii.

Totodată, se examinează posibilitățile de a interveni pe piața internă a cerealelor pentru a nu admite și alte scumpiri ale pâinii.

„Statul este obligat să asigure securitatea alimentară a țării. Vrem să mărim cantitatea de grâu în rezerva de stat. Iată aici poate interveni statul, să facă achiziții de grâu, să le depoziteze și, în caz de necesitate, statul poate scoate din rezerva de stat și poate interveni pe piață”, a mai precizat oficialul.