Războiul le-a furat copilăria, dar și dreptul de a frecventa școala

Copiii ucraineni refugiați în Bălți vor putea învăța online într-o sală dotată cu 25 de laptopuri. Aceasta a fost amenajată în incinta căminului „Meridian”, acolo unde sunt cazați zeci de refugiați. Donația de calculatoare vine din partea Guvernului Japoniei, relatează NordNews.

„Eu voi învăța și sunt bucuros că o voi putea face.”

„Mă va ajuta să învăț, voi privi diferite videouri, voi învăța matematica, limba ucraineană. ”

„Eu voi sta pe platforma zoom și îmi voi pregăti temele”, au spus copiii refugiați.

Războiul din Ucraina le-a furat copilăria, dar și dreptul de a frecventa școala.

„Voi putea comunica mai mult, să aflu mai multe lucruri, voi putea învăța. Voi putea afla lucruri noi, pentru că acasă n-am avut aceste posibilități, aș fi stat acum fără lumină și în subsol”, a adăugat un alt copil.

„Ne-au primit foarte bine, le mulțumim enorm pentru această sală de calculatoare, pentru că copiii vor avea posibilitate să învețe online, într-un regim liniștit, individual, fără certuri și gălăgie. Cred că studierea va fi mult mai comodă pentru copii, le mulțumim mult”, a menționat o mămică.

Sala de calculatoare este deschisă pentru toți copiii refugiați din oraș care vor să învețe și să obțină informații noi și utile.

Irina Rusanovschi, administrator AO CICD ”PHOENIX”: „Ne bucurăm că la Bălți, copiii au fost foarte fericiți să vadă că au posibilitatea să învețe la laptopuri, să simtă atmosfera de școală, să vină în fiecare dimineață la lecțiile online. Din păcate sunt online, cât există acest conflict în Ucraina. Ne dorim și este foarte important ca orice copil să-și continue studiile.”

Și în centrele de plasament pentru refugiați din orașele Criuleni, Nisporeni și Glodeni au fost amenajate astfel de săli. În curând, și refugiații din Cahul vor avea parte de o clasă dotată cu calculatoare.

Proiectul a fost implementat de Peace Winds în parteneriat cu AO CICD „PHOENIX” și Smart AID, cu suportul financiar din partea Japan Platform. În cadrul proiectului au fost procurate 90 de laptopuri.

Nithiananthan Veeravagu, responsabil de proiect în Moldova: „În cadrul acestui proiect vrem să lansăm și lecții de limbă străină, cum ar fi limba română sau engleză, atât pentru copii, cât și pentru maturi. Pe lângă lecțiile de limbi străine ar fi și lecții de IT.  Ne-am dori ca copiii ucraineni și moldoveni să interacționeze. Acesta a fost scopul principal al acestui proiect.”

În prezent, în Bălți locuiesc 80 de copii refugiați din Ucraina.