Râul Camenca riscă să sece

Zona de luncă de pe râul Camenca ar putea fi compromisă definitiv, dacă nu va fi reabilitat cursul de apă al râului, care traversează 14 localități din raionul Glodeni și Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”.

Asta din cauza activității umane. În anii ’70 ai secolului trecut, principala grijă părea evitarea inundațiilor în satele din apropierea râului. Prin urmare, a fost construit un canal care redirecționa apele în râul Prut.

Drept consecință, au secat 40 de kilometri din albia naturală a râului Camenca.

„Importanța reabilitării cursului vechi al râului Camenca este primordială pentru a aduce apele de suprafață la normalitate, deoarece în zona localităților Cuhnești, Balatina, Bisericani a dispărut apa din fântânile de mină. Calitatea apei este proastă, nu este bună pentru consum și chiar pe alocuri a dispărut din fântâni.”

Marian Țărnă, vicepreședintele raionului Glodeni

Acolo unde cândva era zonă de luncă, acum pasc caprele. Moș Anatolie mai speră să aibă zile să își vadă satul natal ca odinioară: cu heleșteie, stuf, vegetație și faună.

„Eu de 87 de ani trăiesc aici și inundații au fost în anii ’55 și nu a fost mare lucru. Inundații pot să fie oricum. Dunărea dacă se ridică, inundă tot în calea sa. Înainte pe Camenca era apă toată vremea. Toată vremea era apă pentru păsări, pentru vite. Era stuf. Dar acum nu a rămas nimic. Au închis la Balatina canalul. La Bisericani nu e apă. La Cuhnești nu e apă. La Domneasca nu e apă. Apă nu e deloc. Uitați-vă, s-a uscat tot aici. Totul e uscat. Mai sunt niște izvoare care din pământ mai dau. Trebuie de dat drumul apei să curgă cum a curs înainte.”

Anatolie Hangiuc, locuitor, s. Moara Domnească, r. Glodeni

Ion Carauș este membru al biroului de vânători din comuna Glodeni și își amintește că a decis să se stabilească de pe malul Nistrului pe cel al Prutului, fiind frapat de frumusețile locului.

 „Ecosistemul a pierdut din amploarea sa. Nu mai este aceeași pasăre, aceeași faună. Oglinzile apelor erau curate, acum e stufăriș. S-au înmulțit dăunătorii, numai cu ei acum luptăm. Altceva nu avem.”

Ion Carauș, membru al biroului de vânători din Glodeni

Reabilitatea cursului natural al râului Camenca ar contribui la revenirea speciilor de păsări care poposeau anual în zona umedă, precum lebede, rațe, gâște, bâtlani.

„Beneficiile vor fi foarte mari, populația nu va suferi și sperăm spre o dezvoltare a turismului. Dar dacă nu este apă, nimic nu este. Și faună și păsări, lebede erau aici primăvara, toamna, dar acum nimic nu este.”

Angela Ceban, primar, com. Cuhnești

În 2022, PNUD va demara un proiect, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și cu contribuții din partea autorităților naționale, care își propune să revitalizeze cursul natural al râului și să readucă viața pentru diversitatea biologică de pe teritoriul rezervației Pădurea Domnească.