Dacă nu se vor lua măsuri, se ruinează un conac

Monumentul arhitectural care ar fi putut atrage sute de turiști din întreaga Europă, în fiecare an, este acum în paragină. Proiectul care presupunea renovarea conacul Pommer din satul Țaul a fost sistat în 2015, iar banii alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională pentru aceste lucrări au fost retrași. S-a întâmplat după ce aleșii locali din Țaul au decis să mute birourile angajaților primăriei în clădirea muzeului de pe lângă conac, renovată din banii publici, relatează TV Nord.

Proiectul care presupunea renovarea conacului Pommer a fost inițiat în 2013, cu lucrările de reabilitare a gardul istoric care au costat 5,4 milioane de lei, după care a urmat renovarea muzeului, lucrări ce au costat bugetul de stat 4 milioane de lei, iar pentru restaurarea conacului erau preconizați 12,2 milioane de lei.

Andronii Mitrica, primar, s. Țaul „S-a făcut un proiect de un milion și șase sute de mii, în care intră fosta școală a boierului, gardul pe  care îl vedeți, care este restaurat. 03:23 musca 03:26 Și a intrat și Conacul boieresc, dar din motive necunoscute, din anii 2017 – 2018, acele 11-12 milioane ne-au fost scoase din finanțare.”

Deși primarul declară că nu știe de ce a rămas fără finanțare, într-un raport al Curții de Conturi e specificat că autoritățile locale au admis încălcări grave atunci când au schimbat destinația clădirii muzeului, transformând-o în sediul primăriei. Potrivit specialiștilor Agenției de Dezvoltare Nord, asta a și servit drept motiv pentru retragerea finanțării.

Constantin Bandiu, șef secție management integrat a proiectelor ADR Nord „În loc să fie muzeu, cum a fost expus în cererea de finanțare, administrația publică locală a trecut primăria cu toate serviciile sale în această clădire. De mai multe ori s-a somat ca primarul să îndeplinească cerințele expuse în cererea de finanțare, acolo să fie înzestrat un muzeu, în acest lucru nu s-a întâmplat.”

Mai mult, reprezentanții ADR Nord spun că, autorităților locale li s-a cerut în repetate rânduri să elibereze o parte din clădirea muzeului, pentru a putea continua proiectul ce prevede renovarea conacului, care acum e în paragină, cu geamuri sparte, uși putrede și păreți demolați, doar că primarul nu ar fi acceptat acest lucru.

 Constantin Bandiu, șef secție management integrat a proiectelor ADR Nord  „I s-a propus domnului primar ca să elibereze o parte din clădire pentru muzeu, ca să fie eligibil pentru concurs, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Ar fi de dorit totuși să găsim o modalitate să-l convingem pe primar și consiliu, dacă va fi nevoie, că noi  dezvoltăm toate aceste clădiri pentru populație, atractivitate turistică și nici de cum pentru confortului funcționarilor din primărie.”

Chiar dacă ADR Nord propune o soluție în acest sens, pentru ca lucrările de renovare să fie reluate cât mai curând, aleșii locali caută bani în afara țării.

 Corneliu Țîcu, secretarul Consiliului local din Țaul  „Acum suntem în căutarea unor noi surse de finanțare, am apelat la corpul diplomatic din Republică. Mai cu seamă la ambasadele care au nemijlocit interesele lor istorice aici, mă refer la Ambasada Franței, Ambasada Poloniei, la Ambasada României. Pommer, care a fost plantatorul acestui parc are niște origini franceze, iar arhitectul peisagist care a lucrat la lucrările de plantare are origini poloneze. Iar fiul lui Pommer s-a evacuat în România, acolo a și decedat.”

Între timp oamenii din localitate spun că fără conacul Pommer nici satul nu va mai avea aceeași valoare.

„Este arhitectură, este memorie, este istoria satului Țaul. Obligatoriu trebuie restaurat, nici nu restaurare, el se dărâmă cu totul. Se cere ca aici, în această clădire să fie muzeul satului, muzeul parcului. Este viața oamenilor din Țaul.”

„Îmi pare rău, îmi este obijduitor să văd cu totul se dărâmă. Este o frumusețe, știți, este o bijuterie a satului. A fost frumos și îmi pare rău că acum totul a fost distrus.”

Conacul Pommer a fost construit între anii 1901-1904.