Puteți mânca pentru a salva clima?

Având în vedere că sistemul alimentar este responsabil pentru o treime din emisiile globale de CO2, atenția asupra alimentelor benefice pentru climă a crescut încet, dar constant.

 

De la companiile de produse alimentare și băuturi la universități și organizații nonprofit, dezvoltarea durabilă a alimentelor și industria comunicării se confruntă cu un real impuls, dar are un drum lung de parcurs înainte de a face tranziția către o dietă mai durabilă fără probleme pentru consumatori. Iată câteva inspirații pentru consumatorii care doresc să facă schimbarea:

 

Gata de mâncare și băutură

Dacă doriți să introduceți mai multe alimente avantajoase din punct de vedere climatic în dieta dvs., un prim pas pozitiv ar putea fi apelul la gustări durabile care sunt gata să mănânci sau să bei și se pot încadra perfect în programul tău aglomerat de zi cu zi.

Ingrediente simple

Dacă vă simțiți un pic mai îndrăzneți și doriți să dați o schimbare durabilă gătitului dvs., de ce să nu adăugați câteva ingrediente neobișnuite dietei? Această categorie include atât opțiuni noi, cât și opțiuni inovatoare, care au început să se îndrepte spre piața globală abia recent; și opțiuni care au făcut parte din tradiția noastră culinară de veacuri, dar parțial uitate din cauza canibalizării cotei lor de piață de către ingrediente mai populare.

 

  • Alge: combinând profilul lor negativ din punct de vedere carbon cu aprovizionarea durabilă, algele au potențialul de a schimba sistemul alimentar în bine, fiind în același timp bune pentru sănătatea dumneavoastră, datorită acizilor grași esențiali și a conținutului ridicat de vitamine și antioxidanți. Deși s-ar putea să nu atragă consumatorii cei mai rău, algele posedă de fapt o aromă de carne, care le face un înlocuitor ideal pentru carne. De asemenea, pot fi uscate și tocate pentru a obține condimente și pansamente sănătoase, asemănătoare sării.
  • Cactuși: multe varietăți de cactuși sunt comestibile și conțin cantități mari de vitamine C și E, carotenoizi, fibre și aminoacizi. Tulpinile de cactuși au făcut mult timp parte din tradiția culinară mexicană și încep acum să intre pe piața internațională prin concepte noi, delicioase.
  • Cereale mai puțin frecvente: dacă nu aveți chef să vă revoluționați dieta cu ingrediente neobișnuite, puteți opta pentru o schimbare mai graduală, diversificându-vă sursele de carbohidrați. În ciuda existenței a 21 de familii diferite de cereale, în prezent orezul, grâul și porumbul reprezintă mai mult de 50% din consumul global de cereale. Optarea pentru diverse soiuri de cereale nu numai că vă va oferi mai multă valoare nutritivă, ci va contribui și la îmbunătățirea sănătății solului și la conservarea biodiversității.

 

Ca referință generală, puteți găsi o mulțime de ingrediente și idei inspiratoare în raportul Future 50 Foods.