Propolisul – soluția pentru a crește durata de păstrare a fructelor

Cercetătorii de la Institutul de Agrochimie și Tehnologie Alimentară din Spania, împreună cu mai mulți specialiștii din Argentina au găsit o metodă nouă de creștere a duratei de păstrare a fructelor proaspete și anume, acoperirea cu propolis.

Datorită schimbărilor în stilul de viață a consumatorilor, piața fructelor și legumelor a crescut exponențial. În acest sens, industria alimentară se concentrează pe dezvoltarea tehnologiilor inovatoare pentru reducerea pierderilor post-recoltare, care în țările tezvoltate reprezintă 25 la sută din producție.

Una dintre problemele mari ce afectează industria fructelor este pierderea cauzată de ciupercile patogene care se dezvoltă după culegere. Astfel, dezvoltarea acoperirilor comestibile este poziția principală alternativă pentru controlul acestor dăunători.

Momentan, materialul cel mai utilizat este gelatina obținută din colagen. Aceasta protejează alimentele împotriva oxigenului și dioxidului de carbon. Ultimul lucru care a stârnit interesul cercetătorilor este propolisul, un amestec complex de substanțe rășinoase colectate de albine.

Conform studiilor, s-a demonstrat că el are proprietăți antifungice și antimicrobiene, motiv pentru care oamenii de știință au sugerat că ar fi posibil să se dezvolte o acoperire pentru fructele uscate pe baza acestui compus.

Specialiștiii a verificat efectul aplicării unui strat de propolis încapsulat cu zeină pe zmeură.

S-a constatat că acesta indică o mai bună conservare a fructului împotriva ciupercilor în perioadele lungi de păstrare.