Proiectul de carne, creată în laborator, obține fonduri publice ale UE

Un program de cercetare, a cărnii cultivate în laborator, condus de o firmă biotehnologică spaniolă, a primit o subvenție de 2,7 milioane euro (EUR), în cadrul proiectului de finanțare al Uniunii Europene ”Orizont 2020”, menit pentru cercetare și dezvoltare.

Un program de cercetare, a cărnii cultivate în laborator, condus de o firmă biotehnologică spaniolă, a primit o subvenție de 2,7 milioane euro (EUR), în cadrul proiectului de finanțare al Uniunii Europene ”Orizont 2020”, menit pentru cercetare și dezvoltare. Proiectul consorțiului, denumit „Meat4All”, spune că este primul efort de cercetare a cărnii cultivate în laborator, pentru a obține investiții publice de către UE.

Președintele UE, Ursula von der Leyen, a făcut un ”Acord Verde” (Green Deal), anume un plan cheie al strategiei sale politice pentru bloc, care are scopul, pe termen lung, ca regiunea să fie „neutră din punct de vedere climatic”, până în 2050. În același timp, agricultura în fabrică rămâne un contribuitor masiv a gazelor cu efect de seră, ceea ce înseamnă că este un aspect important pentru regândirea modului în care Europa produce alimente și ce mănâncă oamenii.

Stimularea investițiilor în energie regenerabilă și îmbunătățirea izolației clădirilor (lucru pe care și Comisia UE, s-a angajat să o facă), nu vor fi suficiente pentru îndeplinirea obiectivelor cheie climatice. Așadar, există o oportunitate tot mai mare pentru întreprinderile și start-up-urile regionale de a inova, în ceea ce privește alternativele din carne, indiferent dacă este vorba de carne cultivată în laborator sau de proteine ​​pe bază de plante (carne făcută din plante).

Proiectul ”Meat4All” a primit premiul ”Horizon 2020” la începutul lunii august. Compania ”BioTech Foods”, care produce din 2017, un produs pe bază de celule, de porc, fără necesitatea sacrificării animalului, numit ”Ethicameat”, este liderul consorțiului ”Meat4All”.

Alt participant este firma franceză ”Organotechnie”, care este un furnizor de biotehnologie.

Scopul proiectului francez este „Industrializarea și comercializarea unei surse alternative de proteine din ​​animale competitive, durabile și orientate spre consumator”, cu propunerea lor axată pe creșterea tehnologiei de producție a cărnii cultivate (nu extrase din animal, dar create prin căi alternative), lucrând și la acceptarea pieței, a produselor date.

Comentând într-o declarație, Iñigo Charola, CEO al ”BioTech Foods”, a declarat: „Este foarte satisfăcător pentru întreaga echipă de la BioTech Foods și pentru partenerii noștri de la Organotechnie, să obținem acest sprijin de la Uniunea Europeană pentru proiectul nostru Meat4All. Este pentru prima dată când Europa se angajează în mod efectiv să cultive carne. Carnea cultivată va fi un ingredient cheie al viitoarei noastre diete, iar acum o confirmăm și de către instituții.”

Obiectivele cheie ale consorțiului includ extinderea producției de carne cultivată de la kilograme la tone; menținerea valorii nutriționale pentru cantități pe scară largă; obținerea mijloacelor de cultură a celulelor libere de ser animal; și utilizarea celulelor animale care nu au fost modificate genetic.

Sursă informație: https://techcrunch.com/2020/10/14/lab-grown-meat-project-gets-first-taste-of-eu-public-funds/