Condiții moderne de studii pentru elevii gimnaziului din satul Feștelița

0 99

Sala de sport și de festivități a gimnaziului din satul Feștelița, r. Ștefan Vodă, care timp de aproape 50 de ani nu au mai fost renovate, beneficiază, astăzi, de lucrări de reparații capitale, grație suportul financiar, în valoare mai mare de 60 de mii de dolari SUA, acordați de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID.

Lucrările capitale sunt realizate prin intermediul parteneriatului cu Programul Comunitatea Mea, finanțat de USAID și implementat de IREX, și va permite celor peste 250 de copii din Feștelița și comunitățile învecinate să beneficieze de facilități școlare moderne, sigure și confortabile.

”Cred că renovarea sălii de sport este un mare avantaj pentru școala noastră, deoarece, în perioada caldă dacă aveam ocazia să ieșim pe terenul de sport al școlii, afară, în perioada rece a anului era mai dificil, iar acum cu ocazia renovării vom avea condiții mai favorabile în școala noastră”, spune eleva Gimnaziului, Iuliana Ciobanu.

”Cu ajutorul Programului Comunitatea Mea, actualmente se renovează sala de sport, sala de festivități. Un beneficiu foarte mare care-l vor avea viitoarele generații, generația în creștere. Astfel, copiii vor avea ocazia să petreacă orele de sport și activitățile extracuriculare în săli reparate modern. Astfel, îi vom motiva pe elevi să rămână la noi acasă”, specifică Valentina Cebotari, managerul gimnaziului Vasile Moga din satul Feștelița.

Pentru a urmări cum au loc lucrările de renovare, dar și pentru a discuta cu elevii, cadrele didactice și părinții ai căror copii frecventează școala, șeful Misiunii USAID, Scott Hocklander și Directorul Programului Comunitatea Mea, Daniel Șerban, au întreprins o vizită de lucru în localitate.

”În cadrul USAID noi lucrăm prin programul Comunitatea Mea în mai multe regiuni din Republica Moldova și organizăm diferite întruniri cu autoritățile publice locale din diferite municipalități în cadrul cărora, ei identifică la nivel de comunitate împreună cu familiile din localitate, împreună cu cei din administrația publică locală care sunt prioritățile pentru investiții și respectiv noi acordăm acest suport în funcție de ce a fost identificat. În Feștelița, s-a identificat ca problemă principală, importanța renovării școlii”, menționează Scott Hocklander, Șeful Misiunii USAID.

Feștelița face parte din campionii Programului Comunitatea Mea selectat în anul 2018. Renovăm gimnaziul împreună cu comunitatea, împreună cu primăria. Nu e doar finanțată din banii poporului american, e o contribuție foarte importantă din partea comunității, cât și din partea altor finanțatori internaționali”, adaugă Daniel Șerban, Directorul Programului Comunitatea Mea.

Banii oferiți de USAID, sunt folosiți pentru renovarea sălii de sport, a vestiarelor, a cantinei, care este și sală de festivități, dar și pentru construcția grupurilor sanitare cu dușuri moderne și săli de wc, care nu ai existat în sala de sport, până în prezent. La fel, va fi instalată o pardoseală sportivă, rezistentă, care absoarbe impactul greutăților si oferă confort si siguranță elevilor. Părinţii, la rândul lor, care au fost și ei elevi ai acestei școli, se declară că sunt mulţumiţi că copii lor avea condiții de studii mai bune.

”Eu am fost eleva acestei școli și acum, la moment copiii mei învață în această școală. Sunt bucuroasă că se renovează sala sportivă și sala de festivități ca copiii noștri să ajungă să facă sport”, spune părintele unui elev, Tatiana Didenco.

Din banii colectați ca si contribuție locală, în școala sunt schimbate toate ușile sălilor de studii, iar grupul de lucru local format din membri ai comunității, cum ar fi părinții și profesorii, se implică activ în procesul de monitorizare a lucrărilor de reparație.

”Este școala copilăriei mele, țin minte orice ușă, orice cui bătut în această școală și de 16 ani în calitatea mea de primar depun tot efortul ca această clădire să își schimbe aspectul”, menționează Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița din raionul Ștefan Vodă.

Pe lângă proiectul de infrastructură, prin intermediul Programului Comunitatea Mea primăria a mai beneficiat de un pachet complex de asistență tehnică pentru a face activitatea primăriei mai eficientă, mai transparentă și responsabilă față de cetățeni.

Programul Comunitatea Mea susține 77 de primării și localități din întreaga țară, care beneficiază de instruiri și asistență tehnică pentru a putea îmbunătăți serviciile publice, a implica activ cetățenii în guvernarea locală și a implementa instrumente de creștere ale veniturilor locale.