Prognoze: Recolta de struguri, mai mare în acest an

0 29

Producătorii de struguri sunt în plină campanie de recoltare și estimează că volumul producției din acest an ar putea fi mai mare comparativ cu roada din anul trecut.

„În acest an, preconizăm o recoltă mai mare a strugurilor de masă decât anul trecut. Totuși, concurența pe piața internațională este acerbă. Experiența statelor Uniunii Europene ne demonstrează că pentru a îmbunătăți calitatea strugurilor, este necesară aplicarea unor tratamente diferențiate, care ameliorează proprietățile de păstrare și transportare a bobițelor. În acest scop,  cercetătorii din cadrul Institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare au o pondere semnificativă în sector, întrucât își concentrează eforturile asupra realizării transferului tehnologic, asupra dezvoltării studiilor fundamentale și elaborării unor noi tehnologii performante în viticultură”, a accentuat Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.

În total, de la începutul anului curent până în prezent au fost exportate circa 24.000 tone de struguri de masă, iar top trei țări care importă struguri moldovenești sunt Federația Rusă, România și Polonia.