Producerea și comercializarea zahărului și orezului, ajustate la cerințele europene

O nouă propunere privind reglementările tehnice la produsele alimentare a fost aprobată de executiv. Astfel, producerea și comercializarea zahărului și orezului vor fi ajustate pentru asigurarea corespunzătoare a alimentației naționale și adaptarea la rigorile europene. Mai mult, proiectul va asigura o calitate mai bună a alimentelor de pe piață și o transportare adecvată.

Potrivit oficialului Iurie Scripnic, vor fi stabilite cerințe de calitate, ambalare, etichetare și transportare atât pentru orez, cât și pentru anumite tipuri de zahăr, precum cel alb și brun.

IURIE SCRIPNIC, secretar de Stat în cadrul MAIA: În același timp, aprobarea proiectului de hotărâre va asigura un cadru de referință reprezentativ, inclusiv prin îndeplinirea angajamentelor asumate din Republica Moldova privind armonizarea legislației naționale la acquisul comunitar, contribuind, astfel la stabilirea unor relații comerciale bazate pe concurență loială și asigurarea unui nivel înalt de protecție a intereselor și sănătății populației Republicii Moldova.

Totodată, ajustări tehnice menite să excludă practicile neloiale și să asigure protecția consumatorului vor fi introduse la produsele de cofetărie. Așadar, regulile privind producerea ciocolatei și a prafului de cacao vor fi modificate cu noțiuni noi și cu cerințe de calitate minime, atât fizico-chimice, cât și organoleptice.