Producătorii de mere, afectați de taxele majorate

Problemele legate de posibilitatea comercializării producției de mere au cauzat scăderea profiturilor, iar la unii agenți economici – și scăderea locurilor de muncă. Agenții economici nu își pot vinde producția la prețul scontat, deoarece intermediarii nu acceptă toate soiurile și în acest an oferă un preț mult mai mic.

„Dacă anul trecut prețul oferit de intermediari era în medie de 7-8 lei/kg, în acest an este de 2,5-3 lei, iar la soiuri exclusive: 5-7 lei”, a declarat pentru IPN primarul satului Colicăuți, raionul Briceni, Lilian Țapu.

Potrivit lui, agenții economici care își permit depozitează roada în frigidere. Dar sunt și din cei care au rămas cu roada în livezi.

O cauză ar fi majorarea taxelor de import de către Federația Rusă: de la 1.000 de dolari la 3.000 de dolari pentru un camion care transportă mere. Autoritățile ruse explică ridicarea taxei prin creșterea producției locale.

Mai mult decât atât, cercurile de afaceri din Rusia solicită stabilirea unor cote de import ale merelor din Republica Moldova, după exemplul Uniunii Europene. Există și solicitări de a interzice complet importurile de mere în Rusia, a specificat Lilian Țapu.

În opinia primarului de la Colicăuți, căile de soluționare a problemelor producătorilor de mere sunt: creșterea calității producției de mere, majorarea nivelului de subvenționare a producției.

Șeful unei întreprinderi de producție a merelor din Colicăuți, Vlad Gamureac a declarat că firma sa abia a început culesul, căci crește soiuri târzii. Dacă prețul de vânzare va scădea măcar cu 1 leu, pierderile agentului economic vor fi de circa 2 milioane de lei.

„Noi depunem merele la depozit – frigider. Preconizăm să le vindem de Anul Nou sau după. Dacă le vom vinde măcar cu 6-6,50 lei, profitul va fi de 1 leu la kg”, a specificat Vlad Gamureac.

Un alt producător de mere din Colicăuți, Anatolie Jumiga, a declarat că „ramura pomiculturii cu încetul se duce de râpă”.

Acum este în proces de defrișare a 11 ha de livadă. Pentru acest an are o datorie de 1 milion de lei pentru credite destinate procurării pesticidelor, la care se adaugă o datorie de 300.000 de lei de anul trecut. În acest an a crescut și plata pentru lucrătorii agricoli angajați la cules: de la 250 de lei anul trecut, în acest an sunt plătiți cu 300 de lei pe zi. Întreținerea tehnicii agricole s-a scumpit, iar motorina a crescut simțitor.

În opinia producătorilor agricoli, statul trebuie să adopte o abordare complexă a problemelor producătorilor de mere.