Procesatorii, nemulțumiți de calitatea prunelor de toamnă

0 57

Din cauza cantității mari de precipitații din primăvară și de la sfârșitul verii, prunele din soiurile de toamnă furnizate pentru prelucrare conțin puțină substanță uscată – aproximativ 11-12%. Cel puțin asta susțin reprezentanții întreprinderilor de procesare din Moldova, scrie EastFruit.

Potrivit acestora, nivelul este scăzut chiar și pentru soiurile de vară. Fructele ar fi trebuit să mai stea pe copaci încă o săptămână sau două.

Pe termen scurt, prognoza meteo este una favorabilă. Agricultorii care nu au recoltat încă speră să obțină un conținut de zahăr și substanță uscată până la nivelul normal de 14% sau mai mult. În consecință, și costul de achiziție va fi mai mare.

La sfârșitul lunii august, producătorii de fructe uscate și pastă de prune au anunțat prețul de achiziție pentru materia primă de înaltă calitate – de 4 lei pentru un kilogram. Costul de cumpărare s-a majorat în condițiile în care există cerere în țările din Uniunea Europeană. Condiția este, bineînțeles – ca produsul să se încadreze în standardele de calitate cerute de cumpărător.

Liderii celor mai mari întreprinderi de prelucrare susțin că au reușit să încheie contracte avantajoase cu unii parteneri externi pentru întreg anul de comercializare.

Luând în considerare acest lucru, prețurile pentru soiurile de vară au fost mari, aproape dublu față de nivelul anilor anteriori. Și cele pentru prunele din soiurile dulci de toamnă sunt, de asemenea, apropiate de maximul istoric. Pentru a-și onora contractele, procesatorii spun că sunt gata să plătească mai mult, dar şi calitatea trebuie să fie corespunzătoare.