Prețurile la miezul de nucă, cu 50% mai mici decât în anul trecut

60 de lei, atât primesc pentru un kilogram de miez de nucă oamenii care își aduc producția la punctele de colectare din Bălți. Este cu aproape 50 la sută mai puțin decât anul trecut, o ieftinire record pentru acest produs. Cei mai afectați rămân a fi fermierii, dar și bătrânii, care vor să mai adune un ban pentru trai, relatează Nord News.

„Foarte mult a scăzut prețul, dar ce să-i faci? A fost secetă, ei pe soiuri le aleg. ”

„După cum s-a scumpit toată producția, și motorina, și benzina, ar trebui măcar 140-150 de lei să coste jumătățile de miez, iar celălalt peste o sută de lei. 40 și 60, e puțin, dar săraca babă s-a chinuit și nu am ce-i face. O zis să-l dau cu cât a da Domnul.”

„E mai ieftin decât anul trecut”, au afirmat vânzătorii.

Fermierii spun că din cauza prețului din acest an, își pot acoperi doar cheltuielile.

Dumitru Hâncu, fermier: „În principiu am fi mulțumiți și cu prețul care este, dar dacă luăm în considerare prețul benzinei și motorinei, atunci este o stare deplorabilă pentru noi, fermierii. Noi suntem fermieri, noi nu am umblat să strângem miez de nucă de pe marginea drumului. Noi suferim cel mai mult pe seama aceasta.”

Cumpărătorii de miez de nucă nu pot explica această ieftinire și se plâng că au prea puțini clienți.

„-Care e prețul acuma?”

„-60 de lei.”

„-De ce s-a ieftinit atât de tare?”

„-Noi nu putem să știm, sunt oameni care dictează prețul, nu noi.”

„-Dar lumea măcar vine?”

„-Nu vedeți că nu vine nimeni”, a spus cumpărătorul.

„La noi prețul… este, este, nu-i, nu-i. E tot aceeași. Noi mare venit din asta nu prea avem”, a mai adăugat un vânzător.

Potrivit specialiștilor, prețul mic la nuci este generat de criza post-COVID și cea energetică, dar și de războiul din Ucraina.

Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere: „În genere, comerțul cu orice tip de mărfuri s-a redus destul de considerabil. Lumea trece printr-un șoc, de aceea vedem consecințe la nivelul acesta. Credem că este o situație temporară. Nu știm dacă anul acesta vom reuși să ajungem la prețurile așteptate de producători, dar vom depune tot efortul ca, cel puțin, în sezonul nou, să avem asigurată o piață de desfacere.”

Republica Moldova se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci. În mare parte, miezul ajunge pe piețele Europene, dar și în Orientul Mijlociu și Îndepărtat. Experții mai spun că odată cu ieftinirea miezului de nucă au scăzut și exporturile.

Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere: „În ultimele două săptămâni, s-au făcut exportări de nuci în coajă. Livrările sunt mai lente decât în anii precedenți, dar ele oricum au loc. Sperăm că până la finele sezonului, care este prin luna iulie, să reușim să livrăm cea mai mare parte a producției de nuci crescuți în anul 2022.”

Potrivit statisticii, în 2018, când piața de nuci din Republica Moldova s-a confruntat cu o blocare a exporturilor, prețul mediu la punctele de colectare era de 70 de lei. În prezent, prețul maxim este de 60 de lei pentru miezul de nucă de cea mai bună calitate.