Prețurile la caise au început să scadă

Preţurile pentru caise scad încet, dar constant. În acest an, acestea au apărut pe piața locală abia la începutul lunii iunie, cu aproape două săptămâni mai târziu decât în 2020.

Cu toate acestea, în debutul sezonului, costurile angro au fost cu 3-5 la sută mai mari faţă de anul trecut – 38-40 lei/kg și scad săptămânal cu 3-7 lei.

Experții asociațiilor de pomicultori observă că scăderea a avut la bază două motive principale: un randament relativ ridicat al soiurilor timpurii de caise și o calitate scăzută a fructelor. Unele livezi mari au fost afectate semnificativ de grindină în momentul în care fructele erau aproape coapte.

Cu toate acestea, procesul de diminuare a costurilor ar fi fost mai rapid dacă fructele nu erau exportate în Ucraina și Belarus.

Unele întreprinderi horticole mari au început să exporte caisele deja şi în Ungaria. Deși sunt exportate în stare proaspătă, în Ungaria merg la prelucrare – spre distilare.

În același timp, unii operatori ai pieței de fructe consideră că ar fi mai potrivit să vândă caisele de calitate joasă fabricilor de conserve locale, care, la rândul lor, ar putea exporta pasta de caise în Ungaria pentru producerea schnapps-ului.