Prețurile îngrășămintelor minerale continuă să crească. Cât va dura situația critică pe piață?

0 115

Potrivit agrimanet.ro, prețurile îngrășămintelor minerale continuă să crească. Totuși, nu există aproape nimic de cumpărat. Și situația s-ar putea agrava. Situația critică va dura cel puțin până în primăvară.

Fabricile europene de îngrășăminte au redus masiv producția din cauza exploziei prețurilor la gaz. Rezultatul este o scădere a stocurilor sau chiar o lipsă a acestora. Lanțurile de aprovizionare perturbate și costurile record de transport îngreunează, de asemenea, importul de îngrășăminte din alte regiuni.

Distribuitorii nu cumpără îngrășăminte în aceste condiții, deși depozitele lor sunt goale. Motivul: Pe de o parte, prețurile pentru cantitățile disponibile sunt exorbitant de mari. Pe de altă parte, desigur, nimeni nu dorește să depoziteze îngrășăminte extrem de scumpe, pe care, după o corectare a prețului, ar trebui să le revândă la un preț mult mai mic – cu pierderi mari.

Mulți fermieri ezită să cumpere la aceste prețuri ale îngrășămintelor. Este posibil ca mulți fermieri să își reducă în mod semnificativ ratele de aplicare – pentru a reduce costurile. Dar problema nu este doza de aplicare!

Sunt suficiente îngrășăminte pentru primăvara 2022?

“Într-o situație normală, dacă avem o creștere a prețului în Europa, restul lumii ar compensa acest lucru. Dar lanțurile de aprovizionare sunt întrerupte acum”, spune Gary Vogen, Yara. „Ca urmare a creșterii cererii, a relocării producției din ultimii 10 ani și a restricțiilor tarifare parțiale, lanțul de aprovizionare este întrerupt și conducta este destul de goală.”

Potrivit Vogen, primul trimestru al anului 2022 nu va oferi o scădere a prețurilor gazelor naturale. Dar prețurile îngrășămintelor sunt, de asemenea, determinate și de alte influențe globale. Șocurile de aprovizionare devin o situație din ce în ce mai critică, deoarece fabricile din întreaga lume reduc producția și tot mai multe țări restricționează exporturile. Prin urmare, analiștii și comercianții se tem că nu va fi suficient îngrășământ disponibil în Europa și America de Nord pentru sezonul 2022.