Prețurile cerealelor: piețele, scăpate de sub control

Prețurile cerealelor au urcat la noi maxime. Săptămâna aceasta prețurile continuă să crească.

În Europa, prețurile grâului au trecut de 300 de euro pe tonă săptămâna trecută – săptămâna s-a încheiat la 299,75 euro (339,71 dolari SUA pe tonă) – un nou maxim. La începutul acestei săptămâni preţurile continuă să crească vertiginos. Grâul a înregistrat cel mai mare preț din ultimii 14 ani.

Importatori importanți de grâu precum Algeria, Egipt și Turcia au derulat sau au anunțat licitații majore săptămâna trecută. Pe partea ofertei, precipitațiile abundente amenință să afecteze grav recolta actuală din Australia. În plus, inundațiile anterioare au întrerupt rutele de export în vestul Canadei, în timp ce condițiile extrem de secetoase din SUA și din regiunea Mării Negre ridică din ce în ce mai multe îndoieli cu privire la o recoltă bună de grâu în anul următor.

În același timp, în ciuda prețurilor mari, există o cerere internațională foarte mare de grâu.

În Iran recolta estimată de grâu a fost redusă la 11,5 milioane de tone, comparativ cu o estimare anterioară de 14,0 milioane. Țara a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani în timpul sezonului 2021.

Estimarea recoltei de grâu din Algeria a fost și ea redusă la 3,0 milioane de tone, comparativ cu 3,5 milioane de tone anterior și 3,8 milioane de tone în sezonul precedent.

Algeria relaxează reglementările de import – prea multă ploaie în Australia

Prețurile grâului au fost, de asemenea, influențate de anunțul Rusiei că va mări taxele sale la export dacă prețurile vor continua să crească. În prezent există o taxă de export de 77,70 USD pe tonă! A fost anunțată și o cotă de export pentru a doua jumătate a sezonului.

În același timp, se pare că Algeria și-a relaxat specificațiile pentru importurile de grâu pentru a se deschide mai mult către furnizorii de la Marea Neagră, Rusia și Ucraina. Acest lucru ar putea forța exportatorii francezi să iasă de pe piață. În orice caz, ultima licitație algeriană s-a încheiat cu achiziționarea de grâu din zona Mării Neagre. Cererea marocană este, de asemenea, din ce în ce mai direcționată către ofertele ucrainene mai ieftine.

Oferta australiană este încă slabă din cauza ploilor abundente și a întârzierilor recoltei.

În ultimul său raport lunar, biroul francez pentru agricultură FranceAgriMer și-a redus așteptările de export pentru Franța cu 400.000 de tone, la 17,3 milioane de tone. 9,4 milioane de t de grâu francez vor fi apoi vândute țărilor terțe (fațâ de 7,4 milioane de to anul trecut).

Rusia vinde Algeriei

Rusia a vândut aproximativ 250.000 de tone de grâu în cea mai recentă licitație algeriană, în ciuda taxelor la export și a prețurilor ridicate, au informat miercuri comercianții ruși de cereale. Aceasta este cheia pentru a obține acces pe piața algeriană, care a fost în mod tradițional dominată de Franța. Algeria și-a relaxat condițiile de import și a permis deja un număr mic de livrări rusești în ultimele luni.

Algeria ar putea cumpăra un total de 700.000 până la 800.000 de tone de grâu rusesc, după ce țara a schimbat condițiile de licitație pentru a reduce dependența de livrările franceze. În cea mai recentă licitație, autoritatea de cereale de stat algeriană OAIC a solicitat livrarea în trei perioade de timp, inclusiv din Europa.

Autoritatea de stat pentru cereale TMO din Turcia a anunțat o licitație internațională pentru cumpărarea a aproximativ 385.000 de tone de grâu. În același timp, cumpărătorul de cereale de stat din Egipt a declarat că a cumpărat 60.000 de tone de grâu românesc cu livrare între 1 ianuarie și 15 ianuarie 2022.

Noi prețuri record la începutul săptămânii

Grâul din decembrie a fost tranzacționat vineri pe piața europeană futures la un nou record de 299,75 euro pe tonă – adică cu aproximativ 3 euro mai mult decât la începutul săptămânii. Următoarea dată din martie 2022 a fost cotată la 297 de euro – adică, de asemenea, o creștere de 3 euro pe parcursul săptămânii. Pentru recolta de grâu din 2022, pe piaţa futures din Paris au fost cotate preţuri de 264 de euro.

În portul de export din Hamburg, grâul pentru panificație a fost tranzacționat vineri la 302 EUR pe tonă – adică cu 2 EUR mai mult decât la începutul săptămânii. Pentru livrările din martie, în Hamburg s-au oferit 306 euro pe tonă.

Prețurile pentru orz furajer în Hamburg au fost vineri de 270 de euro pe tonă – o creștere de 3 euro. Comercianții din Hamburg au oferit 270 de euro pe tonă pentru secară – la fel ca la începutul săptămânii. Furnizorilor li s-a oferit 250 de euro pentru ovăz.

La cea mai importantă piață angro din Franța, portul de export Rouen, grâul de panificație a fost cotat vineri la 295 de euro pe tonă – o creștere de preț cu 4 euro față de săptămâna precedentă. Prețurile fob pentru export în Rouen au fost puțin sub 342 de euro pe tonă! Orzul furajer a fost livrat la Rouen pentru 269 de euro pe tonă – o creștere de 4 euro pe parcursul săptămânii.

Ieri, 22/11/2021, prețurile în SUA continuă să crească brusc. Acest lucru ar trebui să conducă și la noi prețuri record în Europa.