Prețul uleiului de măsline, în creștere

O treime dintre italieni și-au redus consumul de ulei de măsline extravirgin, un pilon al dietei mediteraneene, din cauza creșterii galopante a prețurilor, potrivit unui nou sondaj publicat vineri. Consumatorii au declarat că au redus consumul de ulei de măsline extravirgin cu cel puțin 30% sau chiar la jumătate, deoarece prețurile medii din supermarketuri au crescut de la 4 euro la 9 euro pe sticlă, potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetare independent Piepoli.

SARA MERIGO, director general al Institutului Piepoli: Practic, ceea ce a reieșit este că, dintre cei care cumpără în mod normal acest tip de produs, una din trei persoane, practic 30%, ne-a spus că și-a redus consumul de ulei. Deci, de fapt, prețul, inflația. Au avut un impact asupra consumului și, prin urmare, asupra frecvenței de cumpărare a produsului. Atât de mult încât, de fapt, multe persoane ne-au spus, chiar mai mult sau mai puțin una din două din aceste 30% ne-a spus că cumpără mai puțin de jumătate față de acum un an.”

Aproape jumătate dintre cei chestionați au declarat că înlocuiesc uleiul de măsline cu ulei de semințe mai ieftin. Sondajul efectuat pe 500 de adulți italieni a avut o marjă de eroare de plus sau minus 4,4 puncte procentuale.

SARA MERIGO, director general al Institutului Piepoli: „În mod substanțial, scăderea consumului a fost în favoarea altor tipuri de uleiuri care sunt uleiuri de semințe sau în orice caz uleiuri mai ieftine. Și, în esență, aceasta a fost o transformare a obiceiurilor de cumpărare care, evident, afectează obiceiurile alimentare, astfel încât acest tip de ulei mai ieftin, în general uleiul de semințe, este folosit în mod normal acum și pentru gătit, dar și pentru dressing, ceea ce poate că nu se făcea înainte.”

Scăderea raportată a consumului este mult mai puțin afectată decât în alte țări producătoare de ulei de măsline din Marea Mediterană, deoarece doi ani de secetă au redus drastic producția în Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, și au dus la creșterea prețurilor la nivel mondial.

DAVID GRANIERI, președintele consorțiului de cultivare a măslinelor Unaprol:  „Spania, primul producător mondial, se află de fapt pe piață cu o treime din producție fără stocuri disponibile. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor. Ceea ce se întâmplă este că, în comparație cu produsul pe care eram cu toții obișnuiți să îl găsim în supermarketurile italiene la un preț destul de mic, deci aici referința este de 4 euro, există un efect de înlocuire și acest lucru este adevărat.

Între timp, managerii magazinelor din Spania sunt speriați de amploarea pe care au luat-o furturile de ulei de măsline, ca urmare a scumpirilor spectaculoase. În magazine, s-au instalat sisteme antifurt pe sticle, iar bidoanele sunt legate cu lanțuri. Spania, cel mai mare producător din lume, trece printr-o criză de producție fără precedent, din cauza verilor secetoase. Hoții s-au organizat în bande care fură cantități mari și le revînd rapid. Un litru de ulei extravirgin de înaltă calitate, care costa mai puţin de 5 euro în urmă cu patru ani, ajunge acum la 14 euro.