Prețul rapiței s-a prăbușit la nivel internațional

Prețurile rapiței pentru noua recoltă s-au prăbușit luni cu aproape 30 de euro. Ultima dată când au fost costuri și mai proaste a fost acum patru luni. Potrivit analiștilor, principalul motiv este prăbușirea bruscă a prețului uleiului de palmier, scrie agrimanet.ro.

Marți, scăderea prețurilor pe piața futures a continuat. Revenirea rapidă a Indoneziei pe arena exportatoare internațională și riscurile continue de recesiune au împins întregul complex de semințe oleaginoase în zona roșie.

Prețul uleiului de palmier la bursa de valori din Kuala Lumpur a suferit luni o scădere bruscă de 9 la sută, cel mai scăzut nivel de la începutul anului. Începutul campaniei de recoltare în Europa pune, de asemenea, presiune asupra prețurilor.

Rapița din noua recoltă din 2022 a scăzut drastic luni cu 27 de euro, până la circa 739 de euro pe tonă. Marți prețurile rapiței au continuat să scadă: minus 23 de euro la doar 717 de euro pe tonă.

Pe lângă evoluția pe piața uleiului de palmier, analiștii dau vina și pe creșterea importurilor de rapiță. Aceasta implică în primul rând livrări mari de rapiță australiană în Europa de Vest.

Până la 12 iunie, 2,6 milioane tone de rapiță au venit din Australia în Europa în acest an de comercializare. Aceasta reprezintă în jur de 50 la sută din volumul total de import de 5,2 milioane de tone. Restul au venit din Ucraina și Canada.

De asemenea, prețul pentru soia a alunecat în zona roșie, punând o presiune suplimentară asupra prețurilor rapiței.

Dolarul american puternic afectează, de asemenea, prețurile semințelor oleaginoase și cerealelor din Chicago, împiedicând exporturile SUA. Pentru a rămâne competitive, prețurile în Europa scad și ele.