Prețul la strugurii de masă, în scădere

La sfârșitul primei săptămâni a lunii august au apărut primele oferte de struguri de masă din plantațiile din câmp deschis.

Vânzătorii erau micii fermieri care distribuiau în grupuri specializate din rețelele de socializare oferte de struguri albi în loturi mici, de la 5 la 10 kg cu livrare către cumpărător. Prețul a fost de 40-45 de lei pentru un kilogram.

Reprezentanții asociațiilor viticole sunt de părerea că nivelul prețurilor inițiale pentru strugurii de masă din plantațiile deschise a fost ușor supraestimat.

Produsele sunt furnizate în principal pe piața internă, unde strugurii din sere de calitate sunt încă prezenți, dar în cantități reduse.

Coacerea strugurilor de masă în ţară are loc cu 7-10 zile mai târziu decât anul trecut. De menţionat e şi faptul că în 2020, la începutul lunii august, prețul strugurilor de masă a fost cu 25-30% mai mic.

Printre altele, în prima jumătate a lunii august există prea mulți concurenți de mărfuri pe piața moldovenească de fructe și pomuşoare: de la mure, zmeură și căpșuni, până la prune și mere de vară.

Pe fondul puterii de cumpărare reduse a populației, este foarte dificilă comercializarea strugurilor de masă scumpi, care sunt percepuți de consumatorul mediu mai mult ca un produs de toamnă.

Prin combinația de factori, nu este surprinzător faptul că, până la jumătatea lunii august, prețurile angro la struguri de cea mai bună calitate pe piețele din orașe au scăzut la 20-25 de lei per kilogram.

În același timp, există o ofertă de produse agricole de calitate medie în locurile de vânzare neautorizate, la un preț de 15-18 lei.

Totodată, prețurile cu amănuntul pentru strugurii de masă locali în tarabele și corturile de fructe și legume, precum și în buticurile de fructe și legume din centrele comerciale sunt încă la un nivel ridicat – 35-45 lei pentru un kilogram.