Prețul la cartofii crescuți în Moldova poate ajunge la 6-7 lei

Cartoful se află pe masa populaţiei întregului glob încă din cele mai vechi timpuri. Din suprafaţa globală cultivată cu această cultură, circa 20 milioane ha, 70% se află în Europa. În Moldova, tot mai mulți producători care au optat pentru creșterea cartofului, fie deja au renunțat la această cultură, fie au redus suprafețele cultivate, de vină ar fi prețul mic de realizare, lipsa forței de muncă, dar și tendința de a se orienta pe afaceri mai profitabile.

Vasile Bîzdîga este un producător de la nordul țării, din satul Trinca, raionul Edineț care din 2001 a cultivat cartoful pe suprafețe mari, chiar și de 200 de hectare. În acest an a avut cartof numai pe 50 de ha.

”Am obținut o roadă bună, chiar dacă am redus suprafața cultivată cu cartofi, peste 1000 de tone în acest an. 370 de tone vor fi livrate pentru armata națională, am câștigat un tender, restul cartofilor i-am depozitat și deocamdată nu prea am vândut, dar am înțeles că prețul este de 3,5 lei-4 lei acum. Se exportă cartoful din țară cu acest preț și tare îmi este teamă că pe urmă se va găsi cartof din import pentru consumul local, care va costa peste 6 lei, dar vom vedea ce va fi. Cred că prețul de 4-5 lei este unul real. Anul viitor nu mai cultiv cartof, împreună cu feciorii mei ne concentrăm forțele în livezile pe care le avem, pe o suprafață de 100 de hectare. Nu prea avem cu cine lucra, oamenii au plecat din țară și forță de muncă nu este” a explicat Vasile Bîzdîga.

13

 

Președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi, Petru Iliev ne-a comunicat că pentru consumul intern există suficient cartof crescut în Moldova, că nu va fi deficit de cartof în acest an.

”Noi producem destul de mult cartof, chiar dacă s-au redus suprafețele cultivate cu această cultură din mai multe considerente. Unul ar fi că prețul de realizare era prea mic, astfel producătorii s-au orientat către alte culturi, dar și din motiv că a crescut productivitatea, prin urmare nu este necesar de a avea suprafețe uriașe cultivate cu cartofi. Dar pot să vă spun că și numărul de consumatori este mai redus ca înainte, circa un milion de cetățeni care au plecat din țară, oricum consumau și ei cartofi” a declarat Petru Iliev.

Întrebat care va fi prețul de vânzare în condițiile în care au avut loc scumpiri semnificative la gaz și combustibil, președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi, ne-a spus că oscilarea prețului va depinde de mai mulți factori.

”Prețul la cartofi deja se află într-o ușoară creștere în prezent, din cauza acestor scumpiri care au avut loc atât în țară, cât și în străinătate. Prețul de realizare la producător variază de la 3,5 până la 5 lei în prezent.Mult depinde și de cantitățile care vor fi oferite de producătorii externi ca Ucraina, Belorus, de cantitățile care vor ajunge în țară. Calitatea acestora nu e tot timpul superioară pentru că interesele economice predomină față de cele sociale, agenții economici aleg să câștige când importă, cumpără soiuri care sunt mai ieftine. În general, nu există restricții la noi, importă cine cât voiește, nu în zadar au fost cazuri când din 130 de mașini, 116 erau cu boli de carantină. Acum au venit restricțiile de Covid și au limitat importul. Dar dacă vă amintiți, când au fost importate cartofi cu putregai inelar din Belorus, prin diferite mișmașuri, căci dacă erau contracte oficiale,  Lukașenko era să îi bage la închisoare, or aceste cazuri șifonează imaginea țării. Pot să vă spun că dacă prețul va fi de 5-7 lei, producătorul autohton va fi mulțumit, căci sinecostul e de 2, 50- 3 lei per kg, dacă se vinde numai cu 3,50 nu este rentabil. Vedeți că și forța de muncă e scumpă, dar se recoltează mai mult manual, așa cred că prețul va ajunge până 6-7 lei maxim în acest an” a menționat Petru Iliev, președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Moldova.

Prețul la cartofii crescuți în Moldova poate ajunge la 6-7 lei (agroexpert.md)