Prețul grâului scade la nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina

Acum, cu ajutor internațional, se pare că apar diverse oportunități de export pentru cereale ucrainene, iar Rusia este, aparent, gata să lase cerealele ucrainene să intre pe piețe. Prețurile grâului au scăzut vineri la niveluri nemaivăzute de când a început invazia rusă a Ucrainei, scrie agrimanet.ro.

Prețurile cerealelor continuă să scadă. Între timp, prețurile la grâu, porumb și orz aproape au atins nivelul de dinaintea războiului din Ucraina – 264,75 euro/to la 21.02.2022. Așa cum se întâmplă adesea, acestea pot fi speculații înainte ca piața să-și dea seama cât de mică este cu adevărat noua recoltă.

Rusia și- a reiterat disponibilitatea de a colabora cu Națiunile Unite pentru a aborda riscurile unei crize alimentare globale, inclusiv pentru a-și îndeplini angajamentele de export de alimente și îngrășăminte . Angajamentele au fost făcute în timpul unei întâlniri între ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul general al ONU Antonio Guterres, a declarat ministerul lui Lavrov într-un comunicat.

Prețurile grâului pentru noua recoltă au scăzut cu puțin sub 16 EUR, până la 334,50 EUR pe tonă, vinerea trecută (1 iulie). De la vârful prețului de la mijlocul lunii mai – 438,25 euro/to la 16.05.2022, prețurile europene la grâu au scăzut cu 105 EUR pe tonă sau 25% – la un nivel văzut ultima dată la sfârșitul lunii martie/începutul lunii aprilie.

Ieri, 4.07.2022, s-a înregistrat o revenire a prețurilor grâului la Paris – 343,25 euro/to, datorită în special unei noi achiziții de către Egipt sub formă de negocieri private. Au fost contractate astfel în total 444.000 t, împărțite astfel: 214.000 t de origine rusă, 170.000 t de origine franceză și 60.000 t de origine românească. Este destul de neobișnuit să vedem originea franceză selectată la începutul campaniei, ceea ce sugerează o bună competitivitate în prezent și o cerere internațională susținută.

Prețurile porumbului de pe piața futures au scăzut, de asemenea, cu încă 10 euro vineri, la doar 288,25 euro pe tonă. Acesta este cel mai mic preț al porumbului de la sfârșitul lunii februarie – când a început războiul din Ucraina.

Rapița continuă să sufere din cauza scăderii prețurilor la uleiul de palmier, Indonezia crescând din nou cotele de export. În acest context, rapița este, de asemenea, în scădere, iar raportul Statcan care urmează să fie lansat ar trebui să confirme o creștere netă a suprafeței de rapișă în Canada, probabil de peste 21 de milioane de acri.

Europa vrea să revândă cereale ucrainene

Uniunea Europeană ar putea cumpăra câteva milioane de tone de cereale ucrainene și le poate trimite în țările vulnerabile ca ajutor alimentar, a spus șeful grupului industrial francez Intercereales. Diplomații au încercat de luni de zile să negocieze un coridor maritim în porturile Ucrainei de la Marea Neagră, în timp ce se încearcă dezvoltarea unor rute alternative de export înainte de sosirea noii recolte a Ucrainei.

În Franța, guvernul a purtat discuții cu oficiali din industrie, inclusiv cu compania de retail Intercereales, pentru a propune soluții, a informat săptămâna trecută agenția de presă Reuters. UE ar putea cumpăra între 2 și 3 milioane de tone de cereale pentru depozitare temporară în statele membre de la granița cu Ucraina, a declarat Jean-Francois Loiseau, președintele Intercereales. O astfel de sumă ar reduce stocurile Ucrainei, dar nu ar fi atât de mare încât să destabilizaze piețele internaționale, a spus el.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut în iunie cu 43% față de anul trecut, la 1,41 milioane de tone față, a anunțat vineri Ministerul Agriculturii din Ucraina.

Rusia reduce taxa de export – prognoze ridicate pentru recolte

Rusia și-a redus recent taxa la exportul de cereale după ce a schimbat formula pentru a spori exporturile în sezonul de comercializare iulie-iunie 2022-23, a declarat vineri Ministerul Agriculturii. Recolta așteptată ar crea un excedent uriaș de export pentru sezonul 2022/23 .

Cu toate acestea, transportul maritim a fost îngreunat recent de taxele mari la export, de o rublă surprinzător de puternică și de creșterea bruscă a costurilor de transport și asigurare din cauza sancțiunilor. Rusia ar putea avea un record de 41 de milioane de tone de grâu disponibile pentru export în campania de marketing 2022/23: aceasta ar fi cu 25% mai mult decât sezonul trecut, potrivit unui sondaj Reuters realizat săptămâna trecută.

Este de așteptat ca recolta de grâu din Rusia în 2022 să crească cu 14%, până la 86,9 milioane de tone (anul precedent 81 milioane de tone). Dar analiștii spun, de asemenea, că exporturile s-ar confrunta cu o serie de dificultăți. Dacă s-ar atinge cifra așteptată, Rusia ar rămâne cel mai mare exportator mondial de grâu.

În ultimul sezon 2020/21, USDA estimează volumul exporturilor rusești la 33 de milioane de tone de grâu. Cu toate acestea, exporturile reale nu sunt încă cunoscute. Vama rusă a suspendat publicarea datelor de import și export în aprilie pentru a evita „speculațiile”. „Nu știm încă, nimeni nu știe acum”, a spus Dmitri Rylko de la Serviciul de consultanță agricolă ICAR.