Prețul cerealelor, în scădere după ultimul raport USDA. Rapița a pierdut 16 euro/tonă într-o zi

Prețurile grâului a început să scadă începând de marți seara, după ce a fost publicat cel mai nou raport al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite – USDA. În schimb, prețurile la soia au crescut brusc, iar prețurile la porumb abia s-au schimbat, relatează agrointel.ro.

Grâul MATIF a pierdut 5,5 euro/tonă într-o zi

O scădere importantă a prețurilor s-a concretizat pe piețele europene. La MATIF Paris, principalul contract de grâu pentru luna martie a scăzut semnificativ – cu 5,50 euro pe tonă, ajungând la 271,25 euro pe tonă. Grâul din noua recoltă a pierdut 2 euro, coborând la 248 de euro pe tonă.

În cazul contractului pentru porumb MATIF, prețurile afișate au scăzut cu 1,75 euro/tonă, ajungând la 243 de euro pe tonă.

O scădere importantă a cunoscut și rapița MATIF, care a pierdut 16 euro/tonă, ajungând la un preț de  779 euro pe tonă pentru cantitățile livrate în februarie.

USDA: producție mai mare de grâu, consum mai mic

Scăderea prețurilor la cereale, mai ales la grâu, este determinată de estimările incluse în raportul USDA care arată că, din punct de vedere al perspectivei mondiale a pieței de grâu pentru ianuarie 2021/2022, se așteaptă la o producție mai mare, un consum mai scăzut, exporturi reduse și stocuri mai mari.

Astfel, un rol important îl are estimarea de producție din Argentina, care a fost majorată cu 0,5 milioane de tone până la un record de 20,5 milioane de tone. Consumul mondial în 2021/22 a fost redus cu 1,9 milioane de tone la 787,5 milioane de tone, în principal din cauza utilizării mai scăzute a grâului furajer în Statele Unite, UE și Ucraina.

Se așteaptă că prețurile relativ ridicate la grâu în comparație cu cerealele furajere vor reduce consumul de furaje de grâu, consideră USDA. Comerțul mondial prognozat pentru 2021/22 a fost redus cu 1,1 milioane de tone la 204,4 milioane de tone, deoarece scăderea exporturilor pentru Rusia și SUA poate fi doar parțial compensată de exporturi mai mari din UE.

De asemenea, Rusia a anunțat recent o cotă de export de grâu de 8,0 milioane de tone pentru perioada de la mijlocul lunii februarie până la sfârșitul lunii iunie. Exporturile Rusiei vor fi, prin urmare, reduse cu 1,0 milioane de tone, la 35,0 milioane, în timp ce exporturile UE au crescut cu 0,5 milioane de tone la 37,5 milioane de tone.

Stocurile globale estimate finale în 2021/22 au fost majorate cu 1,8 milioane de tone la 280,0 milioane de tone, creșterea având loc în principal în Statele Unite, Rusia, Kazahstan și Argentina. Cu toate acestea, stocurile finale globale din 2021/22 erau încă prognozate a fi la cel mai scăzut nivel din 2016/17.

Mai mult porumb în SUA și Ucraina

Pentru 2021/22, USDA a estimat că producția globală de porumb, orz și sorg va fi cu 1,6 milioane de tone mai mică, până la 1.500,1 milioane de tone. Producția globală de porumb este, de asemenea, prognozată a fi mai scăzută, scăderile fiind raportate pentru Brazilia, Argentina, Kenya, Mexic, UE și Paraguay. Acestea vor fi doar parțial compensate de o creștere a recoltei de porumb în Ucraina.

În Argentina, seceta din decembrie a redus perspectivele de producție pentru porumb semănat timpuriu. Cu toate acestea, riscul meteorologic crește semnificativ pentru o mare parte a recoltei pe suprafața de porumb plantată târziu. Prognoza de recoltă a fost redusă și pentru Brazilia. Acest lucru reflectă așteptările de randament reduse pentru porumbul de primă recoltă din sudul Braziliei. Pentru SUA, au fost raportate o producție mai mare, un consum mai mare, exporturi mai scăzute și stocuri de închidere mai mari.

Schimbările majore în comerțul global cu cereale secundare pentru 2021/22 includ exporturile majore de porumb pentru Ucraina. Importurile de orz au crescut pentru Iran, dar au scăzut pentru Arabia Saudită. Stocurile globale de porumb finale sunt mai mici decât se aștepta în luna precedentă, în principal din cauza reducerilor pentru Brazilia, Argentina și Pakistan. Stocurile globale de porumb sunt cu 2,5 milioane mai mici, la 303,1 milioane de tone.

Soia, producție mai mică

Pentru soia, USDA raportează o producție mai mică, mai puține exporturi și stocuri mai mici pentru 2021/22. Producția globală de soia va fi redusă cu 9,5 milioane de tone din cauza recoltelor reduse pentru Brazilia, Argentina și Paraguay. Recolta de soia din Brazilia va fi redusă cu 5 milioane de tone la 139 milioane de tone.

Acest lucru reflectă condițiile de vreme uscată din decembrie și începutul lunii ianuarie în sudul Braziliei. Recolta Argentinei a fost redusă cu 3 milioane de tone la 46,5 milioane de tone, atât pe o suprafață mai mică, cât și pe randamente mai mici, rezultând exporturi mai scăzute.

Recolta din Paraguay a fost, de asemenea, redusă cu 1,5 milioane de tone, la 8,5 milioane de tone, ceea ce a dus la exporturi mai scăzute, în principal către țările vecine. Stocurile au fost reduse cu 6,8 milioane de tone la 95,2 milioane de tone din cauza nivelurilor mai scăzute ale stocurilor din Brazilia și Argentina. USDA a raportat, de asemenea, o producție mai mică de ulei de palmier pentru Malaezia și mai multă rapiță în India.