Porcii Mangalița: Afacere de succes cu preparate din carne

Porcii Mangalița sunt o rasa foarte apreciata În România datorită cărnii fragede cu un conținut de circa 70% acizi grași nesaturați. Din păcate însă, România nu mai are atât de multe exemplare de Mangalița așa cum avea odată. In primul rând din cauza prolificității mai slabe a acestei rase, precum si a timpului îndelungat de îngrășare. Daca adăugam si problemele din ultimii ani cu pesta porcina africana, aproape ca nu mai ai niciun motiv sa creste porci.

Însă am descoperit in județul Brașov, mai exact la Râșnov, un crescător de suine care si-a construit întreaga afacere in jurul porcilor din rasa Mangalița. Realizează numeroase preparate din carne de porc si le comercializează chiar in ferma sa agroturistica. Închiderea lanțului alimentar, cu accent pe valorificare/desfacere, pare sa fie cel mai important lucru pentru o afacere de succes in creșterea porcilor.

Cum a început afacerea cu porci Mangalița

Creșterea porcilor de Mangalița este, putem spune, o tradiție in familia Cristolovean. Mihai Cristolovean, administratorul fermei agroturistice „Floare de Maces”, a decis sa continue aceasta tradiție si sa înființeze o ferma pe terenul bunicilor.

“Primele exemplare de porci Mangalița i-am cumpărat într-o primăvara si pur si simplu am început sa-i înmulțim. Am plecat într-adevăr cu aceasta dorința si anume sa realizam o ferma agroturistica unde sa desfacem ceea ce producem, pentru turiștii noștri. Ceea ce am remarcat cu bucurie este ca rasa Mangalița, carnea acestei rase, este una de calitate superioara. Avem in prezent 10 adulți si 20 tineret”, spune administratorul fermei.

Cum se cresc

O întrebare pe buzele celor care s-au gândit măcar o data sa crească porci din rasa Mangalița este cat de pretențioși sunt aceștia la hrana si ce condiții ar trebui sa le oferi.

“Vestea buna este nu sunt pretențioși la hrana, dar trebuie sa le dai ceva mai de calitate pentru a-i ajuta sa crească mai repede. Un alt avantaj este ca au o rezistenta buna la boli. Aspectele cu minus sa le spun sunt ca au o prolificitate mica si au nevoie de un timp mai mare pentru a acumula kilograme”, mai spune crescătorul de Mangalița.

Porcii Mangalița sunt hrăniți cu iarba, frunze, fructe, ghinde, cartofi, lucerna si chiar trifoi. Trebuie însă sa evitam sa le dam cereale si de asemenea porumb.

Au la dispoziție 7 hectare

“Eu le acord un spațiu mare de desfășurare, adică nu mai puțin de vreo 7 hectare. M-am inspirat de la niște ferme din străinătate unde se pune accentul pe creșterea extensiva. Diferența e in calitatea cârnii care e net superioara fata de purceii crescuți intensiv, doar in spatii închise. Poate ajunge la 150 kg, însă noi li tăiem când ajunge la un 115-120 kg”, spune Mihai Cristolovean.

“Poate va întrebați cum ii aduc înapoi. Răspunsul e ca vin singuri aceștia. Am avut nevoie de o perioada pana sa ii învăț așa, dar am reușit. Putem urca si la 1.000 m altitudine”, mai afirma crescătorul.

Preparate din Mangalița pentru oaspeți

Pentru a nu avea probleme cu valorificarea produselor, fermierul din Râșnov a dorit sa închidă lanțul alimentar si sa aibă propriul punct de desfacere a preparatelor din carne de Mangalița, adică in propria ferma agroturistica.

“Am gândit acest sistem integrat deoarece altfel ne-ar fi fost foarte dificil sa avem desfacere. Plus ca si preturile ar fi fost mult mai mici, practic nemaifiind deloc profitabil. Noi realizam preparate din porc așa cum se făceau odinioară, așa cum le făceau si bunicii noștri. Vorbim practic de slăbiră afumata, caltaboș, carnați, toba, jambon chiar. Mai merita spus ca slănina de la porcul Mangalița se topește la circa 40 grade Celsius, mult mai repede”, mai spune fermierul.

Porcul Mangalița, din păcate pe cale de dispariție

In Romania numărul de ferme in care se cresc porci Mangalița a scăzut foarte mult in ultimii douăzeci de ani. In ultima perioada însă sunt câțiva crescători care si-au dorit sa reînvie tradiția creșterii acestei rase. Mai mult decât atât in Romania exista o singura Stațiune de Cercetare unde o mana de specialiști se lupta sa păstrează Mangalița la noi in tara.

“Mangalița este o rasa perfecționata pentru a avea un colesterol mai reduc decât alte rase, însă din păcate este pe cale de dispariție. Noi conservam genetic rasa, suntem singurii din tara care mai facem așa ceva”, spun specialiștii de la Turda.

Porcul-somon, așa cum i se mai spune porcului Mangalița, are un dezavantaj, si anume ca ajunge la greutatea altor rase intra-un timp aproape dublu. Potrivit celor mai vechi atestări, porcii Mangalița sunt rezultatul încrucișării raselor ungurești akâni si Salontei cu mistrețul. Aproximativ intre 10.000 – 15.000 de exemplare de Mangalița se afla in Romania.