Populația Uniunii Europene este în scădere

Populația Uniunii Europene a scăzut anul trecut pentru al doilea an consecutiv. Europa se confruntă cu peste 2 milioane de decese cauzate de coronavirus. România se află printre țările cu cele mai mari scăderi ale populației.

Potrivit Eurostat, populația celor 27 de țări care fac parte din Comunitatea Europeană, a scăzut cu aproape 172.000 de persoane față de anul precedent și cu peste 656.000 de persoane față de ianuarie 2020.

În 2020 și 2021, migrația nu a mai compensat evoluția naturală negativă din UE și, în consecință, populația totală a UE a scăzut, a precizat Eurostat, care a indicat impactul pandemiei.

Numărul deceselor a început să depășească numărul nașterilor în UE în urmă cu un deceniu, dar migrația din afara blocului a ajutat la compensarea decalajului până în primul an al pandemiei

Precedenta dată când UE a înregistrat o scădere a populației a fost în 2011 – singura altă dată din 1960 încoace -, dar aceasta s-a redresat rapid datorită migrației. Având în vedere pandemia, îmbătrânirea populației și ratele de fertilitate relativ scăzute, Eurostat a declarat că decesele ar trebui să continue să depășească nașterile în anii următori.

În timp ce Italia, Polonia și România au înregistrat cele mai mari scăderi ale populației, mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE au avut populația în creștere, în frunte cu Franța, Olanda și Suedia.

Eurostat a numărat 446,8 milioane de persoane care trăiau în interiorul UE în ianuarie 2022.