Pomicultorii ar trebui să-și revizuiască tehnica de activitate

Republica Moldova în calitate de țară producătoare de fructe are o problemă majoră în ultimii doi ani: crește o concurență impunătoare în Federația Rusă.

Potrivit pomicultorilor, trebuie să fie revizuită tehnica de activitate și să se pună accent pe cultivarea sâmburoaselor.

Eugenia Velicescu crede că în viitor producția moldovenească va fi și mai greu de exportat anume în Rusia, scrie agroexpert.md.

 „Până în anul 2019, noi vindeam prune moldovenești din august până în ianuarie. În ultimii doi ani, intervalul disponibil pentru noi este 15 octombrie – 20 decembrie. Avem o perioadă limitată, deoarece a crescut drastic producția locală de prune în Federația Rusă. În ceea ce privește merele, anul acesta a fost unul greu, nu doar pentru că roada a fost mică, dar și prețurile în țară au fost foarte înalte și noi nu putem concura cu cele din Federația Rusă. Cantitățile de mere comercializate s-au redus în comparație cu anul trecut cu circa 30 la sută, fiindcă a scăzut capacitatea de cumpărare a consumatorului”, precizează producătoarea.

Și calitatea fructelor noastre lasă de dorit, în special, recolta anului 2020.

 „Anul acesta, am avut o calitate foarte proastă la struguri, producătorii noștri pun în ladă tot ce au pe butuc, fără a mai sorta. Calitatea strugurilor crescuți pe pergolă a fost ideală, evident, și prețul a fost bun – nu mai puțin de 16 lei per kg. Din păcate, avem fermieri care se gândesc doar la profit și nu la calitate. Dacă vom înființa plantații de viță-de-vie pe suport pergolă și calitatea va fi înaltă, vom avea succes la comercializare și un preț bun”, afirmă Eugenia Velicescu.

Din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, și calibrul merelor este mai mic. Fermieri care vor să ajungă în continuare cu fructele pe piața Rusiei, ar trebui să planteze suprafețe mai mici cu mere și să se orienteze spre alte culturi.

 „Mi-e frică de faptul că în 3-4 ani vom avea cote la exportul de mere în Federația Rusă, așa cum au turcii la roșii. Trebuie să punem accent mai mult pe producerea sâmburoaselor, dacă vrem să vindem pe piața rusă. La mere și struguri concurența va fi foarte mare. Trebuie să ne concentrăm pe nectarine, piersici plate”, consideră Eugenia Velicescu.