Planuri mari pentru susținerea antreprenorilor în 2023

Planuri mari pentru susținerea antreprenorilor autohtoni în acest an! Despre rezultatele politicilor și instrumentelor de suport implementate în anul 2022 în sectorul de business, dar și despre planurile pentru anul 2023, a vorbit Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba și directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, în cadrul unei conferințe de presă.

Dumitru Alaiba, Ministrul Economiei:Anul trecut am reformat fostul ODIM în ODA și am sporit accesul la finanțările oferite de stat, pentru un număr mai mare de companii.” Am eliminat conflictele de interese din această instituție, am eliminat factorii de corupție, am majorat mărimea granturilor oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.

În anul 2023, vom continua cu o viteză și mai accelerată lucrurile începute anul trecut, pentru ca antreprenorii să aibă la îndemână instrumente financiare și vom continua să îmbunătățim modul în care susținem mediul de afaceri. Statul va lăsa în economie, doar în anul 2023, peste 2 miliarde de lei, bani care vor fi în folosul antreprenorilor.”

În ciuda provocărilor din ultima perioadă, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului are planuri mari pentru anul 2023 și mizează pe suportul Guvernului, dar și al partenerilor de dezvoltare.

Dumitru Pîntea, director ODA: Timpurile nu sunt cele mai ușoare. Am îmbunătățit mecanismul de aplicare la programele ODA, cât și cel de evaluare. Nici un antreprenor nu trebuie să vină la sediul ODA pentru a depune un dosar, acest proces este online.

Pe lângă programele existente pe care le-am menționat și pentru care avem deja bugete, vom veni în anul curent și cu patru programe noi. Este vorba de un nou program Femei în afaceri. Un program destinat micilor producători, acele afaceri care sunt la etapa incipientă, sau au anumite probleme și nu pot crește. Un alt program este Furnizori locali, care vine să completeze programul nostru de internaționalizare. Și al patrulea program pe care ne propunem să-l dezvoltăm, este vorba de Programul Turism rural, aici, împreună cu ministerul culturii, dezvoltăm acest program și venim cu anumite lucruri specifice, astfel încât să țintim acești antreprenori, care vor să dezvolte afaceri.”

Organizația pentru dezvoltarea Antreprenoriatului susține întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova la toate etapele de dezvoltare a afacerii.

Dumitru Pîntea, director ODA: ”Numărul total de beneficiari ODA în anul trecut se cifrează la circa 1.375 de antreprenori. Dacă ne raportăm la numărul total de antreprenori, putem spune că fiecare al zecelea antreprenor din Republica Moldova a primit un suport de la stat prin intermediul ODA. Încurajez toți antreprenorii să aibă curajul, să creadă în ideile lor și să aplice, iar orice răspuns, fie pozitiv, sau negativ, va fi temeinic explicat acestora.

În anul 2022, aproximativ 720 milioane lei sub formă de granturi, garanții financiare, subvenții pentru participare la expoziții și infrastructură de suport, au fost oferite de ODA pentru susținerea agenților economici din țară.