„Plămânii lumii” nu mai absorb carbon. Cel mai mare ajutor acum e inamic?

Pădurea tropicală amazoniană – o regiune cunoscută sub numele de „plămânii lumii”, dar supusă, de decenii, defrișărilor –  acum emite mai mult carbon decât absoarbe. Aceasta este concluzia unui studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature. În timpul cercetărilor, oamenii de știință au efectuat 590 de zboruri peste Amazon, pentru a măsura nivelurile locale de carbon atmosferic pe parcursul a opt ani, din 2010 până în 2018.

 

Luciana Gatti, cercetător la Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia (INPE), a declarat: „Am rezistat mult timp acestor rezultate, pentru că am vrut să cred că Amazonul este încă o chiuvetă de carbon”. Gatti a examinat măsurătorile timp de doi ani și a venit cu șapte metode diferite pentru a calcula modul în care se schimbă concentrația de carbon în jurul pădurii tropicale. „În cele din urmă, m-am convins: acum ea este o sursă de carbon”.

 

Ce s-a întâmplat?

Cel mai evident, defrișarea pădurii înseamnă că sunt mai puțini copaci care preiau dioxid de carbon și degajă oxigen prin fotosinteză. (Peste 17% din suprafața Amazonului a fost defrișată din anii ’70). Între timp, principala metodă pe care fermierii și dezvoltatorii de terenuri o folosesc pentru a scăpa de copaci – arzându-i – eliberează cantități mari de monoxid de carbon în aer. Aceste practici au făcut din pădure o sursă de emisii de carbon.

Însă lucrul cu adevărat îngrijorător este că secțiunea sud-estică a Amazonului nu numai că emite mai mult carbon nu doar când sunt incendii, ci în permanență. Acest lucru se datorează faptului că arderea și tăierea copacilor a perturbat ciclul hidrologic al Amazonului. În părțile sănătoase ale pădurii, copacii efectuează „evapotranspirație”, aspirând apa din pământ și eliberând-o în aer. La scară de masă, acest proces creează așa-numitele „râuri zburătoare”, care umezesc aerul și generează precipitații. În zonele puternic defrișate, situația e gravă: mai puțini copaci înseamnă mai puțină umiditate în aer, ceea ce face aerul mai uscat și mai fierbinte – în unele părți sunt și 50 ° C. Pe lângă faptul că incendiile de pădure se răspândesc mai ușor, acest tip de căldură poate ucide mulți copaci . Și atunci când se descompun, aceștia eliberează carbonul depozitat mult timp. Acest lucru lasă mai puțini copaci pentru a adăuga umiditate în aer și ciclul continuă.