Plăcinte cu grăsimi vegetale în loc de brânză

O mare parte din agenții economici apelează la practici comerciale înșelătoare când vine vorbe despre etichetarea plăcintelor expuse spre comercializare. La această concluzie au ajuns inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în urma unor ample acţiuni de control efectuate în luna februarie.

Potrivit ANSA, în medie 80% din produsele denumite „Plăcinte cu brânză” nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură, ci, de fapt, grăsimi vegetale.

Mai exact, în calitate de umplutură se utilizează un produs alimentar compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea-soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci.

Având în vedere caracterul grav al încălcărilor constatate, au fost emise prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare.

Totodată, Agenția avertizează că este interzisă utilizarea denumirii „Plăcintă cu brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conține brânză de vaci, sau conține un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale.

Agenții economici care continuă să inducă în eroare consumatorii riscă să fie sancționați.