Piersicii intră în iarnă într-o stare foarte bună

Agricultorii din țara noastră pregătesc pomii pentru sezonul rece. În acest an, piersicii vor intra în iarnă într-o stare foarte bună, spune Alexandru Dulap, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Bărbatul deține o livadă de piersici de soiul Redhaven, ce se întinde pe o suprafață de peste trei hectare, plantată în anul 2010. Cu două săptămâni în urmă, fermierul a efectuat ultima irigare prin picurare, pentru ca pomii să nu sufere de insuficiență de apă, la iarnă.

Alexandru Dulap, agricultor, s. Selemet, r. Cimișlia: „S-a făcut pentru ca să fie o rezervă de apă, pentru că în perioada de iarnă partea aeriană nu lucrează, dar partea din sol lucrează, de aceea avem nevoie de umiditate.”

Pentru protecția împotriva înghețurilor și a bolilor, agricultorul a efectuat și un tratament, conform standardelor. „Noi i-am făcut o tratare cu cupru, o profilaxie de toamnă se recomandă, asta e foarte important. Preconizăm să facem afânarea adâncă de toamnă și, la fel, să administrăm îngrășăminte.”

 O altă lucrare de toamnă pentru piersici este aplicarea îngrășămintelor. Însă, din cauza scumpirilor la îngrășămintele minerale din acest an, agricultorul planifică să folosească doar îngrășământ organic, care este mult mai ieftin. „Deja căutăm un agregat ca să administrăm îngrășăminte organice, fiindcă în preajmă avem stâne de oi și putem folosi îngrășământ, de la vaci putem folosi. Noi nu avem suprafețe mari, de aceea putem face această procedură.”

 Antreprenorul verifică zilnic starea pomilor. Felul cum aceștia arată îl bucură. „Corzile sunt mature, se vede că deja s-au maturat. Deja se vede care sunt mugurii florali și care sunt vegetativi. După număr de lăstari și după nivelul de dezvoltare – grosime, lungime a lăstarului –, e foarte bine dezvoltat.”

 Livada pe care o deține Alexandru Dulap este una semi-intensivă, cu aproape 900 de pomi pe hectar, nu 600, ca pe o plantație tradițională. Și forma coroanei este unică în Moldova, spune agricultorul. „La piersic ea se numește palmeta etajată cu brațe oblice amplasate de lungul rândului. Fiindcă noi avem patru metri între rânduri și avem toate brațele de-a lungul rândului, ceea ce permite cu tractorul să intrăm să prelucrăm, să tratăm și altele. Eu, la piersic, în Moldova, nu am văzut așa forme. Eu am văzut în Europa, francezii, italienii, spaniolii folosesc așa formă.”

Această formă de coroană presupune o mulțime de avantaje. „Nouă ne permite să avem mai multe plante la hectar. Putem să încărcăm planta cu mai mulți ochi, ca să obținem mai multă roadă. Și avem doi pereți solari, și de la răsărit, și de la asfințit, plus la asta, e mai ușor de recoltat.”

Anul acesta, Alexandru Dulap a avut o recoltă bogată, de aproximativ 15 tone la hectar, iar agricultorul speră că la anul va strânge și mai mult, datorită lucrărilor tehnologice pe care le efectuează.