Peste patru mii de refugiați au solicitat azil pe teritoriul Moldovei

Dacă în primele zile de la declanșarea războiului ruso-ucrainean, mii de refugiați traversau frontierele din nordul Republicii Moldova, pe 12 martie, la punctele de trecere Otaci-Moghilev Podolsk și Ocnița-Secureni era aproape liniște. Totuși, voluntarii continuă să vină în ajutorul refugiaților. Printre aceștia este și Kim Chu Su, reprezentantul Republicii Coreea în Ucraina. Acesta, împreună cu familia sa, au fost evacuați din țară înainte de război, relatează NordNews.md.

Kim Chu Su, voluntar: ,,Ajut cu apă, produse alimentare dar și transport. Eu am un microbuz și îi pot conduce pe refugiați dintr-un loc în altul. De asemenea, ajut și financiar. Desigur că îi ajut pe toți gratuit, Moldova la rândul ei, ne-a ajutat și ea. Eu sunt foarte surprins de faptul cum ne-a primit această țară, respectiv, ajut și eu.

Tatiana este originară din Kiev. Aceasta reușit să fugă de ororile războiului în această dimineață. Femeia spune că doar tranzitează țara noastră și vrea să ajungă la Praga.

Tatiana Bevz, refugiat: ,,Pe deasupra casei mele zboară rachete, pe deasupra casei mele au zburat 30 de elicoptere. Noi am văzut cum au bombardat în Gostomel, lângă aeroportul din Kiev, noi am văzut cadavrele oamenilor. Noi am rămas fără energie electrică, fără apă, fără internet, fără gaz timp de două săptămâni, noi încălzeam sauna, ca măcar puțin să fie cald.  Eu plec în Praga, plec prin Moldova, România și Slovacia. Acolo voi lucra la compania mea, vreau să câștig niște bani, pentru că soțul meu a rămas fără lucru.

Iar această familie a fost nevoită să supraviețuiască aproape 10 zile de coșmar,  într-un subsol de 6 metri pătrați din Harkov.

,,Timp de nouă zile am stat în subsoluri în timpul bombardamentelor. Am auzit cum se aruncau bombe cu dispersie, bombe explozive. Este foarte strașnic ce se întâmplă. Avem cu noi un bebeluș și o fetiță de 4 ani. Într-un spațiu de șase metri pătrați, am fost nevoiți să stăm acolo 10 oameni. Harkov este un oraș atât de frumos. Am avut atât de multe clădiri istorice care au fost distruse, îmi e foarte jale. Nici nu vă imaginați cât de mult ne iubim orașul.

Majoritatea ucrainenilor speră să revină acasă cât mai curând.

,,Ieri s-a bombardat în Nistru. Copilul meu s-a speriat și am fost nevoiți să fugim. O să ne rugăm la Dumnezeu ca războiul să se termine și noi să ne întoarcem la acasă.

,,Este greu acolo. Toți cu care vorbesc spun că zilnic se aud bombardamente, cel puțin în Harkov.  Am prieteni în Germania, sper să plec încolo, unde mă așteaptă, acolo și voi pleca”, ne-au mărturisit femeile.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, deja peste 2 milioane de persoane au părăsit Ucraina în urma invaziei rusești. Punctele de frontieră a Republicii Moldova au fost traversate de peste 280 de mii de refugiați, iar, în prezent, în țara noastră au rămas peste 100.000 de ucraineni.

Livia Cazacu, consilier pe comunicare al Ministerului Afacerilor Interne: ,,În ultimele zile, situația la punctele de trecere la frontiera moldo-ucraineane, în regiunea de nord a țării se înregistrează un flux minimal de călători și mijloace de transport. În punctul de trecere Otaci-Moghilev Podolsk, cât și în acel din apropiere Ocnița-Secureni, circulația este destul de degajată. Sunt perioade ale zilei când deloc nu se înregistrează trafic, comparativ cu primele zile de la declanșarea crizei umanitare.  Toate punctele de frontieră funcționează, trecerea este permisă. Probabil, optează pentru alte puncte de trecere a frontierei sau au alte opțiuni.

În perioada 24 februarie – 12 martie, peste 4.000 de refugiați au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.