Perspective pentru sectorul zootehnic

Deși antreprenorii care gestionează afaceri în producerea laptelui și a lactelor întâmpină mari dificultăți, totuși, ei nu disperă și vor să dezvolte domeniul. Eforturile mari pe care le fac îi motivează și mai mult să reziste și să activeze în continuare, scrie agroexpert.md.

„Primul obiectiv major al nostru este crearea și dezvoltarea fermelor aliniate la cerințele și standardele internaționale, mă refer la sănătatea și bunăstarea animalelor, igiena mulsului și indicatorii de calitate al laptelui. Al doilea obiectiv pentru care vom încerca să ne unim forțele în acest an este substituirea importurilor și diversificarea portofoliului de produse cu valoare adăugată înaltă, în special producerea de cașcaval. Al treilea obiectiv este exportul produselor lactate sau pe bază de lapte către piețele UE”, a declarat Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Moldova.

Pentru asta, fiecare membru al Asociației trebuie să respecte standardele internaționale.

„Pentru 2021, primul lucru care trebuie revăzut să vedem care sunt consecințele Regulamentului de subvenționare per cap de animal și care vor fi rezultatele acestei reglementări. Partea bună este că în trei zone din țară există, în sfârșit, laboratoare în cadrul serviciilor de stat sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, fapt ce va contribui la diminuarea cheltuielilor suportate de producătorii și procesatorii, care anterior se deplasau până în capitală pentru realizarea diverselor teste specializate”, a adăugat Carolina Linte.

Totodată, dezvoltarea rețelei de laboratoare și controlul hranei pentru animale este determinant în reforma din domeniul siguranței alimentelor. Acest fapt confirmă că suntem, deocamdată, în întârziere, dar totuși, lucrurile se îndreaptă în direcția corectă.