Percheziții cu noaptea-n cap la AIPA și FNFM

0 312

Centrul Național Anticorupție şi Procuratura Anticorupţie instrumentează o cauză penală, începută la 4 ianuarie 2021, pe faptul abuzului de serviciu, comis de un grup de persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

S-a stabilit că, din 2019 până în prezent, factori de decizie ai Direcției Autorizarea Plăților a AIPA, împreună cu alţi conducători de nivel înalt ai Agenţiei, ar fi achitat subvenţii din fond şi din proiecte de asistenţă financiară externă, peste 100 de milioane de lei, inclusiv de la Banca Mondială, unor solicitanţi care nu corespund condițiilor obligatorii și criteriilor de eligibilitate. Mai multe firme beneficiare de subvenţii sunt conduse de rude şi interpuşi.

De asemenea, s-a constatat că mai multe companii au primit subvenţii, după ce au acceptat să transmită unor responsabili ai AIPA un comision de 10 %  din valoarea sumei obţinute.

Au fost efectuate acţiuni de urmărire penală la birourile şi domiciliile șefului adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, şefului Direcției autorizare plăți şi șefului Direcției administrare și aprobarea proiectelor, dar şi la biroul directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova.

Totodată, sediile a 17 întreprinderi, care au beneficiat de subvenţii, au fost supuse percheziţiilor. Este vorba despre întrerpinderi şi gospodării ţărăneşti cu sediile la Chişinău, Râşcani, Donduşeni, Anenii-Noi, Străşeni, Comrat, Floreşti, Nisporeni, Teleneşti şi Orhei.

Ofiţerii CNA şi procurorii au ridicat probe relevante pentru cauză.

Toate persoanele urmează să fie audiate de procurori şi CNA.