Pentru că nici bogați n-am fost, am mai sărăcit un pic

Pandemia nu doar a periclitat activitatea economică a țării, dar și starea emoțională a oamenilor – sunt concluziile unei cercetări efectuate de Biroul Național de Statistică.

Circa 40 la sută dintre participanții la studiu au acuzat stări de depresie, stres, anxietate, iar 75% spun că au fost nevoiți să amâne călătoriile programate din timp.

Aproape 15 la sută au declarat că cel puțin un membru al familiei a revenit de peste hotare, după ce a rămas acolo fără de lucru, iar trei la sută dintre familiile care muncesc acasă, s-au înscris în rândul șomerilor.

Pe lângă stările de spirit inconfortabile, pandemia a afectat și veniturile.

17 la sută dintre respondenți au menționat reducerea sau pierderea veniturilor, iar peste 8 la sută spun că nu au primit bani nici de peste hotare.

4% au invocat faptul că au avut întârzieri la salarii, pensii sau alocații sociale.

În concluzie, toți se confruntă cu dificultăți financiare, de aceea sunt nevoiți să economisească, iar unii inclusiv pentru produsele alimentare.

Aproximativ 5% au recunoscut că nu și-au achitat facturile, iar și mai mulți au împrumutat bani pentru necesități curente.

Potrivit Biroului Național de Statistică, numai în perioada aprilie-iunie, pandemia a afectat în jur de 38 de mii de oameni care au rămas fără venituri.