Pasteurizarea încetinește cristalizarea mierii cu cel puțin șase luni

Premieră pentru țara noastră – mierea polifloră va putea fi trimisă la export pasteurizată, datorită unui echipament care încetinește cristalizarea produsului cu aproximativ șase luni. Fiind pasteurizată, mierea poate fi ambalată în borcane, ceea ce îi oferă o valoare adăugată. Astfel, mierea va fi vândută peste hotare la un preț mult mai bun, comparativ cu cea comercializată în butoi.

Alexandru LEAHU, jurnalist AGRO TV Moldova: „Acesta este unicul pasteurizator de miere din Moldova. Echipamentul distruge cristalele, fără sa afecteze proprietățile naturale ale produsului. Tehnologia prevede încălzirea mierii până la o temperatură de peste 50 de grade Celsius, apoi, în decurs de două minute, este răcită până la 32 de grade. După care, mierea e scoasă din pasteurizator și ambalată.”

Anatolie Rusu, din satul Costești, raionul Ialoveni, procesează miere de albine deja de cinci ani. Anual, colectează producția de la 500 de apicultori din toată țara. Bărbatul spune că până nu demult era nevoit să exporte mierea în Canada, Germania, SUA sau Irlanda numai în vrac, deoarece nu avea posibilitatea să o pasteurizeze.

Anatolie RUSU, procesator de miere, s. Costești, r. Ialoveni: „Acum partea bună este că vom putea exporta mierea polifloră la borcan, care va avea un adaos financiar minim de 20 % mai mare. Asta ne va permite ca să oferim și noi apicultorului local un preț mai mare ca să poată să se dezvolte și el în domeniul apiculturii.”

De regulă, mierea polifloră este alcătuită în proporție de 90 % din cea de floarea-soarelui și se cristalizează în jur de 45-60 zile. Deși cristalizarea e un proces natural care nu afectează calitățile biologice și nutritive ale produsului, consumatorii sunt reticenți la procurarea mierii prelucrate, de aceea, un astfel de echipament este o alternativă pentru exportatorii din țara noastră.

Anatolie RUSU, procesator de miere, s. Costești, r. Ialoveni:  „Mierea pasteurizată putem oferi o garanție că va sta cinci-șase luni la raft, fără să se cristalizeze. Și putem da o siguranță că asta e aceeași miere ca la apicultorul de la care o cumpărăm.”

Potrivit specialistului în agricultură al Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova”, Andrei Botezatu, pasteurizatorul este produs în Olanda și are o valoare de aproximativ 580 de mii de lei, dintre care 480 de mii au fost oferiți de USAID/APM.

Andrei BOTEZATU, specialist în apicultură, APM/USAID: „Dacă vrei să exporți miere ambalată, trebuie să fii pregătit pentru aceasta. Iar achiziționarea acestui echipament este o etapă foarte importantă, pentru că el oferă posibilitatea ca să întârzie cristalizarea mierii până la șase luni.”

Conform Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în Republica Moldova există aproximativ 20 de exportatori de miere, dintre care cei mai mari 12 exportatori sunt membri ai Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova. Anul acesta, mierea polifloră a fost achiziționată de la producători la preț de 43 lei per kg, iar cea de salcâm – cu până la 110 lei pentru un kg.