Paradoxul afacerilor cu carne

Lipsa materiei prime de calitate, este printre cele mai mari probleme cu care se confruntă procesatorii din Republica Moldova. Despre aceasta a menționat Valentin Roșca, șef de direcție de la Ministerul Agriculturii, în cadrul unei emisiuni TV.

„Pentru a obține un produs final calitativ, avem nevoie de materie primă calitativă. Una din soluțiile propuse, este majorarea numărului de ferme zootehnice și efectivelor de animale, pentru a fi posibil selectarea cărnii de calitate.”

Unele tipuri de carne, în special cea de găină provenită din străinătate este mai ieftină. De aceea procesatori o aleg pe cea din import. Specialistul vine cu o explicație în acest sens.

„Situația este diferită în dependență de tipurile de carne, cea de pasăre se importă foarte mult, prețul joacă cel mai important rol. Producătorii autohtoni ar putea acoperi consumul din țară, însă prețul din import este mai favorabil. Ce ține de carnea de porc în ultimii 2-3 ani sa mai redus cantitățile din import.”

Valentin Roșca, șef de direcție de la Ministerul Agriculturii

Republica Moldova are potențial de a exporta produse preparate din carne, însă nu o face din mai multe motive.

„În prezent încă nu exportăm produse, doar carne în carcase. Unde pierdem și valoarea adăugată care se duce la țara destinatară. Dar odată ce vom implementa toate politicile propuse va fi posibil cel puțin în țările CSI. Totuși, din punct de vedere economic va fi greu pentru că producția din Ucraina sau Belorusia este mai competitivă.”

Specialistul ne îndeamnă să cumpărăm produse din carne strict din unități specializate. Iar comerțul acestor produse fără o dotare specializată a unității de comerț este interzis. O problemă în această industrie ar fi sacrificarea animalelor în condiții de casă.

„Sunt mai multe probleme ce nu țin doar de abatoare, deprinderea populației de la sate de a sacrifica animalele în curțile oamenilor. Pentru a fi plasată pe piață, carnea animalele trebuie sacrificate la abator”

În Republica Moldova sunt înregistrați oficial peste 60 de procesatori de carne, ce achiziționează carne de porc, vită, pasăre, ovine sau caprine de la cele aproximativ 150 de abatoare, dintre care 33 specializate doar pentru carne de pasăre.