Paradox: Recoltă bogată de floarea-soarelui, prețuri exagerate la ulei

0 1.736

Recoltă mai bogată de floarea-soarelui în acest an. Agricultorii din nordul Republicii Moldova se așteaptă la o roadă cu 50 la sută mai mare. În aceste condiții, majorarea prețurilor la ulei nu ar fi justificată, relatează Nord-News.

Alexandru Gordilă a semănat floarea-soarelui pe aproape 270 de hectare de pământ, iar recolta din acest sezon i-a întrecut așteptările.

Alexandru Gordilă, agricultor: „În acest an avem rezultate mai bună față de anul trecut, și la culturile din prima grupă, dar și la floarea-soarelui. Dacă anul trecut am avut în jur de 2300 de kilograme de floarea soarelui la hectar, acum înregistrăm în jur de 3200 de kilograme la hectar.”

Roada putea fi și mai mare. Totuși, ploile cu grindină și furtuna din ultimele luni, au afectat cultura de floarea-soarelui.

„Pe o suprafață de 65 de hectare s-au înregistrat pierderi. Floarea-soarelui a fost doborâtă la pământ. Am înregistrat pierderi de aproximativ 1500 de kilograme la hectar.”

În prezent, un litru de ulei ajunge să coste 45 de lei. Alexandru Gordilă crede că prețul nu ar trebui să crească.

„Față de anul trecut, recolta este mai bună. Nu-i nici o premisă ca prețurile la produsul final să crească. Cu părere de rău nu totul depinde de noi. Depinde de prelucrători. Trebuie să fie o politică statală în ceea ce privește reglarea prețurilor pe piață.”

De frica ploilor, fermierii muncesc din zori până în noapte.

Dinu Zaporojan, mecanizator: „Lucrăm de dimineață până seara târziu că să recoltăm producția pe care o așteptăm un an de zile, să nu ne prindă ploile, să nu o pierdem.”

„Cultura de floarea soarelui este foarte bună. Lucrăm de dimineața până seara. Strângem semințele, lucrul merge normal. Trebuie deja să ne pregătim de semănat culturile de toamnă.”

În 2020 un litru de ulei de floarea-soarelui a costat, în medie – 30 de lei. Prețul a crescut simțitor în 2021, ajungând până la 45 de lei per litru.

În Republica Moldova, floarea-soarelui se întinde pe o suprafață de aproape 390 de mii de hectare.