Ouăle de ciocolată, mai scumpe de acest Paște

Veste proastă înainte de Paște. Prețul ouălor și iepurașilor de ciocolată va fi mai mare anul acesta. Problema este pe tot globul. În preajma sărbătorilor pascale, vestea scumpirilor semnificative pentru iepurașii și ouăle de ciocolată a făcut înconjurul lumii, conform unui raport Bloomberg. Cauza principală o reprezintă cotațiile în creștere ale cacao, ingredientul de bază al ciocolatei. În ultimele trei luni, prețurile la cacao s-au dublat, atingând un record de 8.900 de dolari pe tonă la Bursa de la New York. Afecțiuni ale arborilor de cacao din vestul Africii și fenomene meteo extreme au redus producția, anticipând al treilea an consecutiv de deficit la nivel mondial.

OLIVIER GNAKOMENE, cultivator de cacao: „Când nu pulverizezi pesticide rapid și când boala vine să pună stăpânire pe câmpurile tale, poți pierde totul. Când îți înnegrește cacaoa, păstăile își pierd greutatea, păstăile putrezesc înainte de a fi culese. De aceea trebuie să stropești câmpurile rapid.”

ELOI GNAKOMENE, cultivator de cacao: „Deși avem un preț bun de vânzare a cacauei astăzi, nu este tot. Cacaoul nici măcar nu a produs fructe. Oamenii spun că am avut un pic de recoltă, dar cei care locuiesc în partea aceea, nu au avut nimic. Vin să ne vadă și ne spun că măcar am recoltat ceva și că doar atât aș obține de pe 5 hectare.”

Din cauza schimbărilor climatice, în Statele Unite, prețul mediu al ouălor de ciocolată a crescut cu 12% în ultimul an, iar în Marea Britanie, unele mărci celebre au înregistrat creșteri de până la 50%. Aceste schimbări marchează doar începutul, deoarece majoritatea companiilor au achiziționat deja cacao la prețuri record pentru producția de dulciuri de Paște, dar și pentru alte sărbători viitoare.

MOUSSA KONÉ, președintele sindicatului producătorilor de cacao: „Răsadurile mor, adică arborii de cacao se sting ca și cum ar fi avut loc un incendiu în plantații. Boala a făcut să dispară toți arborii de cacao.”

BALAMINE KONÉ, președintele comitetului de conducere al cooperativei moderne de fermieri din Daloa: „Cererea va continua să crească, în timp ce oferta va continua să scadă. Deci, în mod natural, prețul va crește automat. Deci, oricât de mult ar crește prețul materiei prime, produsul finit va suferi inevitabil consecințele. Cred că acest lucru se întâmplă deja, deoarece unii producători de ciocolată au început deja să crească puțin prețul unei tablete de ciocolată.”

Între timp, producătorii de ciocolată își ajustează prețurile în consecință, anunțând majorări în 2024 și 2025. În ciuda posibilității ca unele companii să dețină stocuri mai ieftine pentru producția viitoare, majorările de preț sunt inevitabile, iar majoritatea producătorilor optează pentru o creștere graduală pentru a evita șocarea consumatorilor.

­