Orașul Chişinău a împlinit 585 de ani

Orașul Chișinău a împlinit 585 de ani. Cu această ocazie, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” a fost organizată o manifestație la care au fost prezenți edilul capitalei, Ion Ceban, ÎPS Mitropolitul Vladimir, precum și mai mulți enoriași.

Dacă în anii precedenți, la 14 octombrie, se organizau concerte fastuoase, de această dată, din cauza pandemiei, ele nu au avut loc. Iar cei care au fost prezenți la eveniment au fost obligați să poarte masca de protecție și să respecte distanța fizică. Manifestația a început cu înconjurul Pietrei Albe, de către un sobor de preoți și enoriași.

Iar mai apoi, a avut loc inaugurarea sărbătorii, într-un mod deosebit.

Cu un cuvânt de felicitare pentru locuitorii Capitalei a venit Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, ÎPS Vladimir.

ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove: „Astăzi e o zi mare. Zi de sărbătoare pentru municipiul Chișinău. Este o bucurie, este hram. Și de hram toți se bucură. De aceea încă o dată vă felicit pe toți. Cei care sunteți prezenți. Pe toți cei care au dorit să fie astăzi, dar din anumite motive, poate din cauza pandemiei, nu au putut să vină la Catedrală să se roage.”

Primarul Capitalei, Ion Ceban i-a felicitat, la rându-i, pe chișinăuieni și a reiterat despre necesitatea respectării măsurilor epidemiologice.

Ion Ceban, primar general al municipiului Chișinău: „Vreau sincer ca în familiile dumneavoastre să fie bunăstare, să vă trăiască cei dragi sănătoși, fericiți, pe toți care îi aveți alături și la care vă gândiți zi de zi. Și nu uităm că este pandemie și nu uităm că trebuie să respectăm aceste restricții.”

Deși primarul a interzis în acest an concertele fastuoase, unii cetățeni vor chef și veselie, ca în anii cei buni, ce dacă e pandemie?…

„Ne pare rău, foarte rău ne pare că nu este așa cum a fost. Era o veselie, ne petreceam. Veneam din sate. Reporter: Chiar dacă este pandemie ar trebui să se organizeze? EA: Dar ar trebui să se organizeze, măcar un concert.”

„Pe de o parte, e bine, pe de altă parte, e rău. Pentru asta mai ieșim, nicăieri nu ne primesc, nici la teatru, absolut nicăieri.”

REPORTER: ”Credeți că trebui să se organizeze concerte? EA: Ar trebui. Poate nu așa de pompoase cum în alți ani, dar măcar puțin.”

„Îmi părea că o să fie concert. Văd că au amenajat scena. Ar trebui să organizeze concerte, ca să distreze tineretul.”

Alții însă, au lăudat decizia autorităților.

„Bun lucru, foarte bun. Aceasta este o sărbătoare domnească și creștinească, nu pentru concerte în oraș.”

„Eu cred că este o decizie corectă, în situația pandemică în care suntem și o să avem timp și pentru toate evenimentele și festivitățile care se făceau de obicei.” 

Din cauza restricțiilor, oamenii spun că vor sărbători Hramul orașului modest, în sânul familiei.

„După slujbă cred că o să mergem acasă și să stăm la masă. Asta e.”

„Acasă, cu copii. Nicăieri nu ne ducem. Acum, cu pandemia aceasta, stăm și sărbătorim doar acasă.”

REPORTER: „Dumneavoastră cum veți sărbători astăzi Ziua Orașului? EA: Cred că în cercurile de prieteni care îi am.” 

La 14 octombrie, creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului. Iar pe stil nou, este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Paraschiva. În această zi, în 167 de localități, din 35 de raioane este Hramul satului.