ONU: Valurile de căldură ce erau odată la 50 de ani se întâmplă acum în fiecare deceniu

Valurile de căldură extremă care anterior loveau doar o dată la 50 de ani sunt acum așteptate să se întâmple o dată pe deceniu din cauza încălzirii globale, în timp ce ploile și secetele au devenit și ele mai frecvente, a declarat luni un raport al științelor climatice al ONU, relatează REUTERS.

Raportul a constatat că deja experimentăm acele efecte ale schimbărilor climatice, deoarece planeta a depășit peste 1 grad Celsius în încălzirea medie. Valurile de căldură, seceta și ploile torențiale vor deveni mai frecvente și extreme doar pe măsură ce pământul se încălzește.

 

Este pentru prima dată când Grupul interguvernamental ONU privind schimbările climatice (IPCC) a cuantificat probabilitatea acestor evenimente extreme într-o mare varietate de scenarii.

 

Raportul a constatat că evenimentele de ploi abundente din nou în deceniu sunt acum de 1,3 ori mai probabile și cu 6,7% mai umede, comparativ cu 50 de ani până în 1900 când au început să se producă încălziri majore provocate de om.

 

Anterior, seceta o dată la un deceniu se putea întâmpla la fiecare cinci sau șase ani.

 

Oamenii de știință au subliniat că aceste efecte ale schimbărilor climatice sunt deja aici, cu evenimente precum valul de căldură din nord-vestul Pacificului SUA, care a ucis sute în iunie, iar Brazilia se confruntă în prezent cu cea mai gravă secetă din ultimii 91 de ani.

 

Viitorul pare și mai sumbru, cu mai multă încălzire, ceea ce înseamnă evenimente extreme mai frecvente.

 

Valurile de căldură prezintă creșteri mai puternice ale frecvenței cu încălzirea decât toate celelalte evenimente extreme. De două ori într-un secol valurile de căldură s-ar putea întâmpla aproximativ la fiecare șase ani, cu 1,5 grade Celsius de încălzire, un nivel pe care raportul spune că ar putea fi depășit în decurs de două decenii.

 

În cazul în care lumea va deveni mai fierbinte cu 4 grade Celsius, așa cum s-ar putea întâmpla într-un scenariu cu emisii ridicate, acele valuri de căldură s-ar întâmpla la fiecare doi sau doi ani.

 

De exemplu, căldura extremă, seceta și vânturile puternice – condiții care ar putea alimenta incendiile sălbatice – sunt mai susceptibile să se întâmple în același timp.

 

IPCC are încredere la nivel mediu sau înalt că multe regiuni agricole importante din întreaga lume vor vedea mai multe secete sau ploi extreme. Aceasta include părți din Argentina, Paraguay, Bolivia și Brazilia, care sunt mari producători de soia și alte mărfuri globale.