OMS: „Pacientul zero” COVID-19 ar fi un angajat al laboratorului din Wuhan

0 154

Pacientul zero de la care a pornit pandemia de coronavirus ar putea fi un angajat al laboratorului din Wuhan, China, care ar fi fost infectat de un liliac, relatează CNBC, cu informație preluată dintr-un interviu cu șeful danez – Peter Embarek – al echipei de experți OMS care a anchetat originea virusului.

 

„Un angajat (al laboratorului), care a fost infectat pe teren în timp ce preleva diferite eșantioane/mostre, reprezintă ipoteza cea mai probabilă”, a declarat Peter Embarek într-un interviu acordat televiziunii daneze TV2.

 

OMS respinsese teoria coronavirusului scăpat din laborator, pe care o considera drept extrem de puțin probabilă. Mai exact, Peter Emaberk declara, în februarie 2021, că ipoteza scăpării COVID-19 dintr-un laborator ar fi fost „un excelent scenariu de film”.

 

Acum, Embarek a admis că un astfel de scenariu este plauzibil, în sensul că un cercetător de la laboratorul din Wuhan ar fi putut fi infectat de un liliac, în timp ce încerca să recolteze de la acesta diverse mostre pentru studii științifice.

 

„Acesta a fost momentul în care virusul s-a transmis de la liliac direct la om”, a spus expertul OMS care a condus, în primăvara lui 2021, o echipă de experți pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis-o în Wuhan/China pentru a investiga exact care a fost originea virusului care a provocat pandemia de COVID-19.

 

În aceste condiții, a arătat expertul danez al OMS, pacientul zero este un angajat al laboratorului din Wuhan şi nu un localnic ori vreo persoană care a intrat în contact cu unul dintre liliecii dintr-una din aşa-numitele „piețele umede” de animale vii din acest oraș.

 

Peter Embarek a precizat că echipa de experţi OMS nu a găsit o dovadă clară care să ateste că epidemia de coronavirus are vreo legătură directă cu studiile asupra liliecilor pe care cercetătorii chinezi le fac în laboratoarele din provincia Wuhan.

 

Liliecii rămân suspecții principali în ceea ce privește originea pandemiei de coronavirus.

 

În interviul acordat televiziunii daneze, Embarek a precizat că, inițial, au existat patru scenarii posibile referitoare la sursa care a declanșat pandemia de coronavirus:

 

  • Un liliac a infectat direct un om

 

  • Un om s-a infectat indirect, prin intermediul unui obiect/produs contaminat iniţial de liliac

 

  • Un liliac a infectat alt animal care, la rândul său, a infectat apoi un om

 

  • Totul a început într-un laborator din Wuhan.