Noile tehnologii în viticultură, obligatorii pentru sporirea competitivității. INVITAT: Vladimir Corobcă, expert coordonator în Direcția Asigurarea Calităţii şi Conformităţii Produselor Vitivinicole din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului

În ultimul timp, inclusiv în viticultură a devenit valabilă axioma că pentru a avea o marfă competitivă, producătorii trebuie să asigure un proces de producere cu costuri cât mai reduse. Și așa cum cea mai mare parte a costurilor revine, de regulă, forței de muncă, producătorii încearcă să limiteze numărul persoanelor implicate în procesul de producere, implementând tehnologii avansate care substituie munca fizică. Cei ce rămân în urma acestui proces, pur și simplu pierd din competitivitate. Nu este o excepție nici sectorul vitivinicol. Surprinzător, deseori vedem că vinurile noastre sunt mai scumpe decât cele străine, chiar pe rafturile magazinelor europene. Și asta, deoarece costurile la noi sunt încă destul de mari. La fel și pierderile. Deși inițial investițiile în tehnologii și tehnică performantă necesită un efort financiar considerabil, în scurt timp banii cheltuiți sunt recuperați prin costuri mai mici dar și prin reducerea pierderilor. Și, firește, prin sporirea competitivității.