Noi recorduri la deficitul balanței comerciale

0 10

În primele nouă luni ale lui 2021, comerțul extern al Moldovei în valoare anuală a bătut toate recordurile de până acum și până la sfârșitul anului, se anticipează o creștere semnificativă, care va depăși cu mult maximele istorice de până acum. Cel puțin așa arată datele din raportul realizat de economistul Veaceslav Ioniță.

Exporturile au trecut de 2,8 miliarde de dolari în valoare anuală, ceea ce este cu 346 milioane de dolari mai mult decât anul trecut și mai mult decât recordul istoric din 2019. Cel mai probabil în 2021, pentru prima dată exporturile Moldovei vor depăși cifra de 3 miliarde de dolari.

Importurile se apropie de 6,7 miliarde de dolari, ceea ce este cu 1,2 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut și cu 800 milioane mai mult decât recordul stabilit în 2019. Sunt toate premisele ca în acest an importurile moldovenești să treacă de 7 miliarde de dolari. Potrivit expertului, această majorare este determinată parțial de mărirea prețurilor la resursele energetice, produsele alimentare, dar și alte bunuri. Cel mai mult însă, fenomenul este determinat de creșterea puternică a consumului populației, care din păcate este acoperit din importuri, și nu din producția locală.

Balanța comercială a Moldovei a atins un deficit de 3,8 miliarde de dolari, cu 900 milioane mai mult decât anul trecut. Acest deficit este acoperit din remitențe, economiile populației și creditele de consum.

De fapt consumul populației doar duce la creșterea deficitului comercial al Moldovei, ceea ce denotă starea catastrofală din economia națională, ce nu poate beneficia de conjunctura favorabilă de creștere a consumului populației.