”Nimeni nu știe cât de mare va fi criza care va urma!” O companie din China poate răsturna lumea!

Colapsul financiar al gigantului imobiliar chinez Evergrande, care a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari, ar putea avea efecte încă nebănuite asupra economiei globale. Încă nu se știe cât de mari vor fi acestea dintr-un motiv foarte simplu: nici în 2008, când s-a prăbușit Lehman Brothers, nimeni nu a știut cât de mare va fi criza economică ce a urmat. Vestea bună: analiștii consultați de The Guardian au spus că nu putem vorbi, totuși, de un moment „Lehman Brothers” made in China. Vestea rea: Prăbușirea Evergrande ar putea fi doar începutul problemelor financiare globale.

 

Gigantul imobiliar are de plătit până azi o dobândă de 83,5 milioane de dolari şi până miercuri, 29 septembrie, o altă dobândă de 47,5 milioane de dolari, pentru două obligațiuni. Dacă Evergrande nu plătește aceste sume în termen de 30 de zile, intră în default – incapacitate de plată.

 

Pentru guvernul chinez, cea mai mare îngrijorare o reprezintă efectul în cascadă pe care un faliment Evergrande l-ar avea asupra economiei naționale. O astfel de criză pică într-un moment foarte prost pentru Beijing: criza Covid și relațiile comerciale extrem de proaste cu Occidentul.

 

În prezent, Evergrande datorează bani unui număr de 171 de bănci și 121 de organizații financiare chineze. Sistemul bancar chinez ar fi direct afectat deoarece falimentul ar provoca o avalanșă de credite neperformante/toxice pe piață. Creșterea economică a Chinei ar fi frânată, ceea ce ar avea, la rândul său, impact asupra celei globale, din moment ce discutăm, totuși, de A DOUA ECONOMIE A LUMII.

 

Beijingul se confruntă cu o dilemă: dacă va ajuta Evergrande să scape de un faliment, printr-un bail out (plan de salvare care constă în răscumpărarea datoriei cu bani alocați din fonduri bugetare), ar putea crea un precedent periculos: Evergrande nu e singura companie chineză îndatorată. Experții UBS avertizează că acesta este doar „vârful aisbergului” și că mai sunt alți 10 dezvoltatori imobiliari chinezi într-o situație similară și a căror cifră cumulată de afaceri e mai mare decât Evergrande.

 

Dacă Beijinul nu ajută Evergrande, problemele se vor extinde și asupra celorlalte sectoare ale economiei. Practic, soarta companiei Evergrande se transformă rapid într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei, o țară care nu s-a mai confruntat până în prezent cu falimente de asemenea dimensiuni.

Va duce prăbușirea Evergrande la o criză mondială?

În ceea ce privește impactul asupra economiei mondiale și posibilitatea ca un astfel de faliment să provoace o nouă criză economică mondială, părerile sunt împărțite. Singura certitudine este că nimeni nu știe precis ce se va întâmpla. Există chiar un precedent în acest sens: în 2008, nimeni nu a putut vedea sau calcula, la momentul respectiv, efectele colapsului Lehman Brothers.

 

Analiștii Barclays consultați de The Guardian au spus că falimentul Evergrande va avea implicații asupra pieței imobiliare, chiar dacă sunt de părere că o astfel de criză este departe de un moment „Lehman Brothers” al Chinei.