Nicotină din tutun și legume. Vezi cum acționează substanța

Nicotina este o substanță care se găsește în țigări, trabucuri, snus, unele țigări electronice și în rezervele pentru dispozitivele de încălzire a tutunului. Însă cu siguranță unii dintre voi nu s-au așteptat să afle că această substanță de găsește și în legume. Oamenii de știință spun că în cantități mici nicotina este un stimulent și că dozele mari ar fi cele periculoase pentru sănătate, informează infotag.md.

Deși atunci când spunem „nicotină” ne gândim instantaneu la țigări, această substanță, care se regăsește în mod natural în frunzele de tutun, este prezentă și în alte plante. Astfel, nicotina se găsește în cantități mici în roșii, cartofi, vinete și ardei verzi.

De ce plantele sintetizează nicotina? Cercetătorii par să aibă un răspuns la această întrebare. Plantele folosesc nicotina în primul rând pentru a se feri de prădători.

1. Roșiile

O roșie medie are o concentrație de nicotină de 7,1 -7,3 ng/g. Aceasta înseamnă că există un conținut de 7,1 ng de nicotină în fiecare gram de roșie. Descoperirile arată, de asemenea, că nivelul de nicotină scade pe măsură ce roșia se coace.

2. Cartofii

Un cartof mediu are o concentrație de nicotină de 15 ng/g. Această concentrație este considerabil mai mare în cartofii verzi și încolțiți. Cartofii conțin, de asemenea, un alcaloid nicotinic numit solanină, care este foarte concentrat în coaja sa.

3. Vinetele

Vinetele au o concentrație de 100 ng/g de nicotină. În termeni simpli, 10 kg de vinete au același conținut de nicotină ca o țigară.

4. Ceaiul

Conform cercetărilor, ceaiurile verzi și negre conțin, de asemenea, cantități mici de nicotină, fie că sunt obișnuite sau decofeinizate. Studiile arată că ceaiurile negre par să aibă o concentrație de nicotină de până la 100ng/g nicotină. De notat că ceaiurile instant arată un conținut mai mare de nicotină.

5. Conopida

În mod surprinzător, chiar și conopida conține nicotină. Rezultatele cercetărilor au dat conopidei un conținut de nicotină de 16,8 ng/g.

Nicotina este un stimulent care creează dependență, accelerează metabolismul și face ca inima să bată mai repede și să crească tensiunea arterială.

Oamenii de știință spun că nicotina din legume nu afectează organismul, întrucât cantitatea acestei substanțe e scăzută. Mai mult. Oamenii care consumă alimente ce conțin nicotină ar putea beneficia de o anumită protecție împotriva bolii Parkinson, notează Medical News Today. Cercetările preliminare arată că nicotina din alimentație poate reduce riscul de a dezvolta Parkinson. Oamenii de știință spun însă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a concluziona că nicotina este eficientă din punct de vedere clinic în încetinirea acestei boli.

Totodată, dacă ne referim la țigări, studiile arată că nu nicotina este cauza principală a bolilor asociate fumatului și în special cancerului. Impactul nicotinei, depinde de modul în care aceasta ajunge în organism.

Odată, ce o țigară este aprinsă, împreună cu fumul de țigară în organism nimerește nu doar nicotină, dar și alte 6000 de substanțe chimice, dintre care 69 sunt cancerigene. Printre acestea se numără gudronul, monoxidul de carbon, arsenic, benzen, formaldehida.

Nicotina se găsește și în țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului. În mai multe țări ale lumii acestea sunt considerate o alternativă mai puțin dăunătoare țigărilor obișnuite, întrucât produsele fără fum nu ard tutunul. Studiile sugerează că, astfel, nivelul substanțelor chimice dăunătoare este redus cu 90-95%.