Ne putem aștepta la un nou val de COVID-19

Deocamdată, Republica Moldova se află sub cod galben de COVID-19. Însă în această săptămână, numărul cazurilor crește alarmant – peste o mie de infectări pe zi, inclusiv printre copii. În acest context, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco a declarat că ne putem aștepta la nou val pandemic.

ALA NEMERENCO, MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII

Este îngrijorătoare creșterea la numărul cazurilor în rândul copiilor, cu aproximativ 50 %. Totodată, este în descreștere mortalitatea și cazurile grave. ”

 Totodată, a crescut și numărul de paturi la terapie intensivă în toată țara.

ALA NEMERENCO, MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII:

La momentul de față, avem reactivate în total pe țară 1235 de paturi, dintre care 215 sunt pentru terapie intensivă. Astăzi dimineață aveam ocupate 1011 și 142 de pacienți la terapie intensivă. Majoritar, aceste paturi sunt în Chișinău, câteva republicane și municipale.”

Din cauza numărului mare de infectări, Ministerul Sănătății a dispus reactualizarea protocolului clinic național la capitolul tratamentului de COVID-19 și măsurile de autoizolare în carantină pentru diferite categorii de populație. În acest sens, Ministerul Sănătății a pregătit trei scenarii, în funcție de numărul infectărilor.

ALA NEMERENCO, MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII:

„Avem un alt scenariu pentru codul portocaliu sau roșu, dar va depinde foarte mult deschiderea și reactivarea noilor paturi de presiunea pe care pandemia o va exercita asupra sistemului spitalicesc.”

 Ministrul dă asigurări că în toate regiunile țării sunt suficiente paturi pentru persoanele infectate cu COVID-19, iar la nevoie, numărul acestora va fi suplinit.

ALA NEMERENCO, MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII:

Pentru codul portocaliu vom activa suplimentar încă 1391 de paturi la cele existente, dintre care, plus încă 87 de reanimare, deci, în total, vom avea 2696, inclusiv 302 pentru reanimare. În cod roșu vom include suplimentar, care sunt pregătite cu un total pe sistem cu 4625 de paturi, inclusiv 412 pentru terapie intensivă.”

 Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la peste 382 000.