N-au fost însămânțate toate terenurile agricole

0 131

Agricultorii au început lucrările în câmp, în ciuda condițiilor climaterice din această perioadă, cu temperaturi destul de scăzute comparativ cu anii precedenți. Potrivit specialiștilor de la Ministerul Agriculturii, unele culturi abia urmează să fie semănate, scrie agroexpert.md.

”Noi avem prognoze clare despre suprafețele cultivate în acest an. Au fost semănate suprafețe de 401 mii ha, echivalente cu cele din toamna anului 2019. Grâul de toamnă a fost semănat pe o suprafață de circa 318 mii de hectare, orz pe 55 de mii, rapiță – pe 43 de mii de hectare, 510 mii de hectare de porumb, 363 de mii de floarea- soarelui. În rest, se repetă media multianuală la alte culturi. Grâul de primăvară este semănat pe o suprafață de circa două mii de hectare”, a precizat Vasile Șarban, șef Direcție, Ministerul Agriculturii  .

Dacă vor fi înghețuri târzii de primăvară, așa cum s-a întâmplat în alți ani, culturile semănate recent vor fi scutite de efectele valorilor negative pe timp de noapte.

”Pentru porumb, chiar este nevoie de o temperatură mai înaltă, la patru terminale abia urmează să fie cultivat, dar în rest, producătorii au semănat și floarea-soarelui. Este clar că nu toată suprafața preconizată s-a însămânțat, pentru că avem un sezon agricol întârziat în acest an. Vedem cum vor fi temperaturile din ultima decadă a lunii aprilie. Dar cred că acest lucru nu va influența negativ recolta 2021, deoarece astfel evităm înghețurile târzii de primăvară, nu știm vor fi sau nu, dar culturile vor fi ferite de acestea, în caz că vor apărea la sfârșitul lui aprilie – începutul lunii mai, când de obicei, au mai fost înregistrate”, a mai menționat Vasile Șarban.