Muzica îi este leacul

0 84

Celebrul dirijor Nicolae Botgros și-a dedicat aproape întreaga viață muzicii populare și i-a dus faima în toată lumea în cei aproape 50 de ani de activitate.  A fost la cârma mai multor orecheste printre care „Ciocârlia”  de la Edineț și ”Mugurel” a Filarmonicii Naționale. În 1978, a devenit director artistic și prim-violonist al ”Lăutarilor”.

Talentul său a fost răsplătit cu mai multe titluri, precum Artist Emerit și Artist al Poporului. Iar în 1993, a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. Considerat dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc, Nicolae Botgros a fost decorat de președintele României cu Ordinul ”Meritul Cultural” în 2014.

De-a lungul timpului, a colaborat cu sute de interpreți, printre care Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Ștefan Bănică Jr. și mulți alți mari artiști.

Orchestra „Lăutarii”, condusă de Nicolae Botgros a susţinut mii de spectacole de mare rezonanţă în toată Moldova, dar şi pe cele mai prestigioase scene din lume – Grecia, Italia, Germania, Franţa, Turcia, Danemarca, SUA, Austria, Mongolia.

A participat la prestigioase manifestări cultural-artistice la nivel de stat, la serate de creaţie ale distinşilor artişti, în emisiuni de mare popularitate cum ar fi “O vedetă populară”, “O dată în viaţă”, la Festivalurile  “Cerbul de Aur”, “Maria Tănase”, “Mamaia”, “Pe marginea Dunării”.

Nicolae Botgros s-a născut în satul Badicu-Vechi din raionul Cahul, într-o familie de lăutari. Are doi copii și este căsătorit cu Lidia Bejenaru, solistă a orchestrei ”Lăutarii.”

Maestrul Nicolae Botgros a împlinit la 25 ianuarie 68 de ani.